Klachtenregen om spatie logo Rijksmuseum

De stichting Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) heeft nog nooit zoveel klachten ontvangen als sinds de lancering van het nieuwe logo van het Rijksmuseum. Dat zegt René Dings, voorzitter van SOS en tevens auteur van het boek Weg om legging. In het logo heeft grafisch vormgeefster Irma Boom ruimte geplaatst tussen ‘rijks’ en ‘museum’. „Een joekel van een taalfout”, zegt Dings. „We schrijven toch ook niet rijks-spatie-daalder?” Ook de uitleg die Boom aan deze krant gaf, is slecht gevallen. Voor haar „gevoel”, zei ze, waren het twee woorden. „Dat zal best”, zegt Dings. „Maar een vormgever bepaalt toch niet wat Nederlands is?”

Het museum wijst erop dat het woord niet is veranderd, alleen het logo. Dings: „Zo kun je niet goedpraten dat een instelling die moet waken over het erfgoed vreselijk slordig omgaat met het Nederlands.”