Financier Amsterdamse voetbalclub verdacht van drugssmokkel

Archieffoto van het veld van de Amsterdamse amateurclub SV De Dijk. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

De geldschieter van de Amsterdamse amateurvoetbalclub De Dijk wordt verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel en deelname aan een criminele organisatie. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie tegenover NRC Handelsblad. Na FC Türkiyemspor en FC Chabab is zo opnieuw een Amsterdamse amateurvoetbalclub in opspraak om mogelijk omstreden financiering.

ASV De Dijk trok de afgelopen jaren dure, voormalig hoofdklassespelers aan. Het eerste zondagelftal promoveerde zo in drie jaar van de vierde naar de eerste klasse. Vicevoorzitter Ton Langelaar zegt in een reactie “absoluut niet” op de hoogte te zijn van de verdenkingen. “Dit verrast me zeer.”

‘B. was jarenlang betrokken bij vervoer cocaïne

Geldschieter Heino B. (46) bezit een aantal bedrijven voor scheepsonderhoud en is mede-eigenaar van grote scheepswerven in Amsterdam, Harlingen en Antwerpen. Het Openbaar Ministerie stelt dat hij betrokken was bij het vervoer van cocaïne, in de periode van april 1999 tot en met september 2003. De havenondernemer zou onder meer hebben geholpen de 4.050 kilo cocaïne het land uit te smokkelen die de politie in de zomer van 2003 aantrof in sleepboot Otton in Vlissingen. Het was indertijd een van de grootste drugsvangsten ooit in Nederland.

De sleepboot had Antwerpen als eindbestemming. Heino B. zou volgens justitie een scheepswerf in Antwerpen ter beschikking hebben gesteld voor de sleepboot en een offerte hebben opgemaakt om de boot een „ogenschijnlijk legitiem reisdoel te geven”. Ook zou hij zich op andere manieren hebben beziggehouden met de cocaïnesmokkel.

‘B. leidde criminele organisatie met vastgoedhandelaar Marco P.’

B. zou bovendien een criminele organisatie vormen met onder meer de Amsterdamse vastgoedhandelaar Marco P., die eind 2010 is veroordeeld voor witwassen. De zaak komt binnenkort voor de rechter. Zijn advocaat Nieuwburg zegt de zaak “met vertrouwen” tegemoet te zien.

De verdachte is bij De Dijk sponsor, keeperstrainer en voorzitter van een stichting waarin de club zijn afdeling topsport heeft ondergebracht. In een blad over ondernemen in Amsterdam-Noord zegt B. in 2008 over zijn sponsorbedragen aan De Dijk en twee andere amateurvoetbalclubs in de regio: “Hou het maar op een totaal van enkele tienduizenden euro’s.”

    • Esther Rosenberg