Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Alexander Pechtold versus Henk en Ingrid in plaats van Geert Wilders

Alexander Pechtold op archiefbeeld. Foto NRC / Roel Rozenburg

Na het afzeggen van PVV-leider Geert Wilders moest Nieuwsuur op zoek naar een nieuwe opponent voor D66-voorman Alexander Pechtold. Het werden negen PVV-sympathisanten.

De geselecteerde mensen die vanavond in debat gaan met Pechtold maken zich zorgen over de invloed van Europa, iets waar D66 expliciet voorstander van is. Twee van de tegenstanders van de lijsttrekker werden eerder door Pechtold geïnterviewd voor het boek Henk, Ingrid en Alexander.

Zo vindt Joris van den Oetelaar (29) dat er teveel geld naar Zuid-Europa gaat.

“We hebben zelf geen geld, waarom zou je dan wel geld aan een ander land geven?”

De gepensioneerde Cor Janse voelt zich als autochtone Nederlander achtergesteld.

“Als ik hulp nodig heb, moet ik het zelf doen. Buitenlanders worden direct geholpen.”

Pechtold doet oproep: VVD en SP, spreek je uit over EU

Pechtold maakt tijdens de discussie van de gelegenheid gebruik de VVD en SP om helderheid over Europa te vragen. Deze partijen moeten zich voor de verkiezingen helder uitspreken over Europa.

Kiezers hebben er volgens hem recht op om voor de verkiezingen te weten wat politici van plan zijn met Europa. VVD-leider Mark Rutte en zijn SP-collega Emile Roemer hebben toegezegd Griekenland niet opnieuw geld te lenen.

De VVD had bij de vorige verkiezingen in 2010 ook beloofd dat er geen cent naar Griekenland zou gaan, memoreert Pechtold: “Rutte stemde uiteindelijk toch in met de steun aan Griekenland. Dat ondermijnt het vertrouwen van mensen in politici maar ook in Europa.”

Wilders vond een tweede debat met Pechtold ‘te veel eer’

Volgens een woordvoerder van Wilders is de PVV-leider er vanavond niet bij omdat hij het te veel eer zou vinden voor Pechtold als hij twee keer met hem in debat gaat:

“Pechtold kan hier kiezers mee winnen, wij niet.”

De reactie van Pechtold:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Nog nooit zo makkelijk een debat gewonnen… #Nieuwsuur