Zeker elf doden bij bomaanslag op Pakistaanse bazaar

Pakistaanse hulpverleners en onderzoekers zijn aan het werk op de plek waar de bomaanslag vandaag plaatsvond. Foto AP/Mohammed Sajjad

Een krachtige autobom heeft vanavond op een markt in Noordwest-Pakistan ten minste elf mensen gedood. Twintig mensen raakten bij de ontploffing in de bazaar van Mattani gewond, liet de politie weten.

De doden en gewonden zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Enkele gewonden verkeren nog in levensgevaar, meldt een woordvoerder tegenover persbureau AP. De explosie zou zeker dertig winkels hebben verwoest.

Niemand heeft vooralsnog de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag opgeëist. Mattani ligt niet ver van Peshawar, de hoofdstad van de aan Afghanistan grenzende provincie Khyber Pakhtunkhwa. De Talibaan zijn in deze provincie erg actief.

Ondertussen zijn er sinds afgelopen dinsdag minstens vijftien Pakistaanse soldate vermist geraakt na een aanslag in de stad Salarzai, vlakbij de grens met Afghanistan, door de Talibaan. Dat heeft de Pakistaanse veiligheidsdienst vandaag laten weten. Volgens een woordvoerder van de Talibaan zijn de militairen vermoord, en worden er snel foto’s vrijgegeven met bewijsmateriaal.

‘Zoon oprichter Haqqani-opstandelingen vorige week gedood’

Afgelopen week kwam schreef NRC Handelsblad dat de zoon van de oprichter van het machtige Pakistaanse Haqqani-opstandelingennetwerk vorige week werd gedood bij een luchtaanval. De Talibaan houden vooralsnog vol dat Badruddin Haqqani gezond is.

De verklaring van de Nationale Veiligheidsdienst strookt echter met de woorden van een vooraanstaande Talibaanleider, die zaterdag meldde dat een Amerikaanse drone Haqqani junior dodelijk had getroffen. Ook Pakistaanse overheidsfunctionarissen lieten weten dat zij er voor negentig procent zeker van waren dat een raketaanval op Noord-Waziristan Haqqani dinsdag het leven kostte.

Blijkt Badruddin Haqqani inderdaad te zijn gedood, dan is dat een zware klap voor de rebellenbeweging van zijn vader Jalaluddin. Badruddin zou het dagelijkse bevel voeren over de operaties van het netwerk.

    • Annemarie Coevert