We stemmen toch niet op de SGP

In Nederland doen we veel te moeilijk over standpunten van partijen waarop we toch niet stemmen, zegt Rob Goossens.

In Engeland zijn er drie lijsttrekkersdebatten. In Nederland hebben we er maar liefst twaalf. Dat was voor VVD-leider Mark Rutte de reden om er vier af te zeggen. Afgelopen zondag was hij er wel bij toen de premierskandidaten met elkaar de degens kruisten voor de camera’s van RTL. SP-leider Emile Roemer verknalde het en verloor er zoveel krediet mee dat de kijker de indruk kreeg van een acute, slagaderlijke bloeding. Voor mij een teken dat we niet genoeg debatten kunnen organiseren.

Voordat u me cynisme gaat verwijten: het gaat me niet eens zozeer om de neergang van de SP. Verkiezingsdebatten laten goed zien waar partijen staan. PvdA-leider Diederik Samsom hervond het zelfvertrouwen en wurmde zich tussen Roemer en Rutte in de strijd om het Torentje. Ontzettend pijnlijk voor de SP en tegelijkertijd ongelooflijk knap van de PvdA’er. Twee jaar geleden was Samsom nog zelfbenoemd ‘coach’ van Job Cohen. Op bezoek bij de Enschedese krant Tubantia schold hij zijn toenmalige partijleider de huid vol na een domme opmerking. Begin dit jaar verweet de kernfysicus een groep Amsterdamse economiestudenten dat ze niets van economie begrepen. De zaal keek het tafereel met verbijstering aan. Van de betweterige driftkikker Samsom zagen we zondag weinig terug. Terwijl Rutte en Roemer elkaar vliegen afvingen, legde hij rustig uit waar hij met Nederland heen wil.

De VVD doet deze weken zijn uiterste best om vooral oppervlakkig te blijven. De partij staat er goed voor in de peilingen en hoeft geen halsbrekende capriolen uit te halen om boven de dertig zetels te eindigen. Ergens is dat jammer, want de partij heeft best nog wel interessante opvattingen die een brede discussie waard zijn. Klimaatwoordvoerder René Leegte windt zich op over het feit dat Greenpeace belastingvrije donaties mag ontvangen om daar boetes van te betalen en de bodem van het Kattengat mee te verwoesten. Hoe ik dit weet? Omdat de overdaad aan campagneactiviteiten onder andere een groen verkiezingsdebat behelst. Leegte gaat daarin het bizarre belastingvoordeel voor wetsovertreders aan de kaak stellen. Misschien vindt u, verschillige globalist, dat privilege toevallig wél prima. Mooi. Dan stemt u toch gewoon niet op de VVD?

We doen in Nederland veel te moeilijk over standpunten van partijen waar we toch niet op gaan stemmen. Een dag lang stond het land op zijn kop toen de SGP stelde dat ze abortus ook afkeurt na een verkrachting. We wisten al wat de SGP van abortus vindt. De kwestie die zoveel commotie veroorzaakte, gaat over honderd gevallen per jaar op een totaal van 28.000 abortussen. Je zou toch bijna gaan hopen dat het land zich ook zo druk maakt om de tienduizenden gevallen van verkapte verkrachting die het gevolg zijn van mensenhandel in de prostitutie.

In verkiezingstijd stellen zowel politici als media de zaken graag wat meer gecontrasteerd voor dan normaal. Door de bijzondere positie van de mannenbroeders tijdens Rutte I, waren we even vergeten waar ze nog meer voor staan. Nu hebben we dat weer helder. Als de standpunten u niet bevallen, stemt u maar gewoon op een andere partij. Er is echt niemand die daar om maalt.

Rob Goossens (21) is parlementair verslaggever en commentator voor diverse media.

    • Rob Goossens