VVD: Rutte had het mis door ‘techniek van de cijfers’

De VVD geeft toe dat lijsttrekker Mark Rutte de fout inging tijdens het debat bij Knevel & Van den Brink. Hij zei tegen Diederik Samsom dat in de plannen van zijn PvdA de economie zou krimpen. Dat is niet zo, erkent een woordvoerder van de liberalen vanmiddag.

Het verkiezingsdebat van Knevel en Van den Brink. Screenshot NOS

De VVD geeft toe dat lijsttrekker Mark Rutte gisteravond de fout inging tijdens het debat bij Knevel & Van den Brink. Hij zei tegen Diederik Samsom dat in de plannen van zijn PvdA de economie zou krimpen. Dat is niet zo, erkent een woordvoerder van de liberalen vanmiddag.

De VVD geeft toe dat Rutte er op een punt naast zat. Volgens een woordvoerder komt de omissie door ‘techniek van de cijfers’:

“De doorrekeningen van het Centraal Planbureau gaan uit van een basispad. Bij de PvdA is sprake van economische krimp ten opzichte van het basispad, maar dat betekent niet dat de economie krimpt.”

Rutte en Samsom botsten gisteravond over economische cijfers. Samsom beschuldigde Rutte ervan dat hij een loopje nam met de waarheid:

“Bij u gaan de huizenprijzen dalen”, viel Rutte Samsom aan. Hij vervolgde: “Bij u gaat de staatsschuld omhoog.” “Bij u gaat er een spectaculair aantal banen verloren.”

“Nou doet u het weer”, reageerde Samsom, verwijzend naar Ruttes betwistbare opmerking over het eigen risico in de zorg tijdens het premiersdebat. “U vertelt dat wij de staatsschuld laten oplopen, maar bij ons is deze in 2017 lager dan in uw programma.” Samsom riep Rutte op ‘geen leugens’ te verspreiden over de verkiezingsprogramma’s van andere partijen.

‘Rutte had het er duidelijk lastig mee’

NRC-politiek redacteur Derk Stokmans, die het debat voor ons volgde, schreef vandaag in NRC Handelsblad dat Rutte een slechte avond had:

“Premier Mark Rutte beleefde gisteren een slechte avond. Hij werd voor de derde keer in twee verkiezingsdebatten voor leugenaar uitgemaakt. [...] Rutte was zichtbaar uit zijn evenwicht gebracht. En hoewel hij het voorval achteraf wegwuifde, kan de VVD-leider niet tevreden zijn met deze ontwikkeling. Vooral omdat de verzamelde media na afloop massaal op het thema doorgingen.”

‘Pinokkio-imago’ blijft in stand

Het was al een pijnpunt voor het imago van de premier, en dat wordt hiermee nog eens onderstreept.

Voormalig PvdA-strateeg Hans Anker benadrukte na gisteravond al dat de tijd dringt:

Twitter avatar HansAnker Hans Anker Hoe gaat Rutte het ontstane beeld van de Pinocchio-premier corrigeren? Grote nadeel VVD-strategie: weinig tijd om te corrigeren #kvdb

Campagnestrateeg Kay van de Linde gisteren:

Twitter avatar kvdlinde Kay van de Linde Om in @JackdeVries vaktermen te spreken: Mark #Rutte heeft een lelijke vlek. Als anderen daar flink in gaan wrijven wordt het nog lastig.

De VVD-lijsttrekker heeft nog vier debatten waarin hij het tij kan keren. Geen gemakkelijke taak volgens Stokmans:

“Rutte moet voorzichtiger zijn met zijn beweringen. Opponenten zullen elke kans aangrijpen het beeld te bevestigen dat hij maar wat zegt.”

    • Annemarie Coevert