Violiste Vilde Frang is een wonder

Robeco Zomerconcerten: WDR Sinfonieorchester, Vilde Frang (viool). 30/8 Concertgebouw A’dam.

Je kunt haar de Noorse Janine Jansen noemen. Al jong groot in eigen land en nu bezig aan de opmars die ze ten volle verdient. Alleen is het unieke aan violiste Vilde Frang (1986) juist dat ze, overigens wel net als Jansen, over een zeer eigen persoonlijkheid beschikt.

Frang is een wijdkijker, iemand die graag meedoet aan ‘out of the box’-projecten. Ze soleerde nu echter behoudend in het Vioolconcert van Tsjaiskovski, dat ze ook net uitbracht op cd; reeds haar derde succes-cd. In Frangs woorden is een goed violist vooral: een goed musicus. Die visie werd tastbaar in steeds verrassend, spannend en meeslepend spel, met een scherfje volmaaktheid als offer. Dirigent Jukka-Pekka Saraste gunde haar met het WDR-Orchester alle ruimte maar evenaarde dit scherp-op-de-snede-gevoel niet in Mendelssohs Ouverture Ein Sommernachtstraum en Sibelius’ Eerste symfonie.

    • Mischa Spel