Veiling superflat: slechts één bieder

Rotterdam, 30 augustus 2012 Nieuwbouwcomplex Calypso Foto: Walter Herfst
Rotterdam, 30 augustus 2012 Nieuwbouwcomplex Calypso Foto: Walter Herfst

Op de veiling van de Rotterdamse ‘superflat’ Calypso heeft zich gisteren slechts één bieder gemeld. Een dochter van mede-eigenaar VolkerWessels heeft 45 miljoen euro over voor het vastgoed in aanbouw dat het moederbedrijf aanbood.

VolkerWessels wil geen toelichting geven. De transactie dient wellicht om een realistische waarde voor het vastgoed te bepalen, die afwaardering in de boeken mogelijk maakt. Het bouwconcern zegt volgende maand meer duidelijkheid te geven over de toekomst van Calypso.

De opvallende woonflat die naast het Schouwburgplein verrijst, gold bij aanvang van de bouw als de blikvanger van het nieuwe Rotterdam. Het complex is met 407 prijzige stadsappartementen, 500 parkeerplaatsen, winkels en de Pauluskerk een van de beeldbepalende bouwprojecten in het Rotterdamse centrum.

De interesse voor de appartementen is echter nihil. Ontwikkelaar De Wilgen Vastgoed kreeg door de stilliggende woningmarkt niet genoeg appartementen verkocht en zag zich halverwege dit jaar genoodzaakt Calypso door te verkopen aan projectontwikkelaars AM en VolkerWessels. Ook hen lukt het niet van de appartementen af te komen. Volgens de woordvoerder van AM zijn nog geen woningen verkocht, doordat „de echte verkoop nog moet starten”.

In de Rotterdamse gemeenteraad neemt de kritiek toe op wethouder Karakus (vastgoed, PvdA) wegens de gemeentelijke betrokkenheid bij het bouwproject. Na het uitbreken van de kredietcrisis dreigde Calypso niet door te gaan. Om het project toch mogelijk te maken, kocht de gemeente de grond onder Calypso voor 27 miljoen euro, en gaf deze in erfpacht uit aan de projectontwikkelaar. Met eenzelfde constructie werden negen andere projecten gefinancierd.

Maar het innen van de erfpacht bleek niet zo makkelijk als gedacht. Ontwikkelaar De Wilgen Vastgoed dreigde failliet te gaan en betaalde niet. Rotterdam stelde bij het gerechtshof haar erfpacht veilig.

Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij in de raad, verwijt de gemeente bovendien dat miljoenen te veel is betaald voor de grond. Volgens raadslid Dries Mosch blijkt uit cijfers van het Kadaster dat de grond in 2007 nog 2.027 euro per vierkante meter kostte. Twee jaar later betaalde de gemeente er 6.643 euro voor.

Ook collegepartij CDA is kritisch. „Het lijkt er inderdaad op dat we die grond te duur hebben gekocht”, zegt fractievoorzitter Wubbo Tempel, die wel blij is dat Calypso nu bijna is afgebouwd. „Het had weinig gescheeld of we zaten opgescheept met een half-af spookgebouw midden in het centrum van de stad.”

    • Andreas Kouwenhoven