Van Eyck, Bangkok en Troje

None

Ludion is niet zuinig met het uitgeven van waardevolle kunstboeken. Voor wie vanaf 13 oktober in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam werk van Jan van Eyck (ca. 1390-1441) wil zien, ligt meteen Van Eyck in detail bij de boekhandel. Het onthult wat straks in de drukke zalen aan je oog ontsnapt. WBooks brengt tegelijkertijd Jan van Eyck in Holland, over de ongekende moderniteit van een miniatuur die Van Eyck van de vorst Jan van Beieren maakte. Waar komt die moderniteit vandaan?

Nog een ander Ludion-boek: Het onvoltooide schilderij, vanaf de 15de tot en met de 20ste eeuw, ook in oktober. Je staat bovenop het maakproces van 50 onaffe schilderijen, die dezelfde intimiteit bieden als een tekening: houtskool- en verfaanzetten van wat nog komen moest. Niet zelden is er een dramatische component: de kunstenaar stierf, kreeg ruzie met zijn opdrachtgever, wist er geen raad meer mee. Die concrete blijken van onmacht, ongenoegen of onvermogen inspireerden 20ste-eeuwse avantgardes.

Een veelbelovend fotoboek lijkt Breathing the Same Air van de jonge Finse fotografe Nelli Palomäki, een oktober-uitgave van de Duitse uitgever Hatje Cantz. Fotografie mag dan te pas en te onpas een luie vorm van schilderen worden genoemd, deze zeer fijnzinnige zwartwit portretten weerspreken dat volledig.

Vaak gaat achter een kunst- of fotoboek een tentoonstelling schuil, maar dat kan geen bezwaar vormen om het aan te schaffen – integendeel. Zo mag je hopen dat Light from the Middle East. New Photography, met werk van 25 kunstenaars in het Victoria & Albert Museum (vanaf 11/11) waarmaakt wat de titel suggereert. Maar volgens het museum zal het toch vooral gaan om de recente omwentelingen aldaar – weinig vrijheid en veel verdriet. WBooks presenteert dit najaar een fraaie naslagwerk bij zowel de tentoonstelling Rafaël in het Teylers Museum in Haarlem (vanaf 28/9) als bij Troje. Stad, Homerus en Turkije in het Allard Pierson Museum in Amsterdam (vanaf 7/12). En dan rolt daar ook nog een biografie over Saskia van de persen. Rembrandts eerste vrouw die hem vier kinderen schonk, van wie alleen Titus langer dan even in leven bleef. Ben Broos zat jaren voor haar in de archieven. En Rembrandt portretteerde haar zo’n 35 keer.

    • Marianne Vermeijden