Uitgelicht

Film

Closer (Mike Nichols, 2004, VS). Veteraan Nichols (Who’s Afraid of Virginia Woolf, The Graduate) stort zich weer met volle overgave op het relationele mijnenveld. In een ragfijn spel tussen twee Amerikaanse vrouwen en twee Engelse mannen, intrigerend neergezet door het kwartet Natalie Portman, Julia Roberts, Jude Law en Clive Owen, springt de film van sleutelmoment naar sleutelmoment. Op de momenten van stilstand en verveling worden begrijpelijke, maar meest destructieve keuzes gemaakt.RTL 8, 20.30-22.35u.

The General’s Daughter (Simon West, 1999, VS/D). In ranzige thriller onderzoeken militair rechercheur John Travolta en verkrachtingsexpert Madeleine Stowe een moord op een militaire basis waar James Cromwell de baas is. Ook met James Woods, Timothy Hutton. Net 5, 20.30-22.55u.

Yes Man (Peyton Reed, 2008, VS). Jim Carrey in platte komedie als levenloze bankmedewerker die onder de invloed raakt van Terence Stamp, een zelfhulpgoeroe die zijn volgers ja leert zeggen tegen het leven. Waarop Carrey verandert in een maniakaal feestnummer dat niks afslaat. Ook met Zooey Deschanel, Terence Stamp, Molly Sims. SBS 6, 20.30-22.40u.

U-571 (Jonathan Mostow, 2000, VS/F). In grootscheepse, ambachtelijke oorlogsactiefilm moet een stel Amerikanen een Enigma-apparaat buitmaken uit een U-boot. De Britten waren niet blij met deze film vol aardige actiescènes op zee: hun heldenrol werd nu exclusief toegeschreven aan een stel Amerikanen. Met Harvey Keitel, Bill Paxton en Matthew McConaughey. RTL 7, 22.00-00.15u.

Gangs of New York (Martin Scorsese, 2002, VS). Reconstructie van het etnische geweld in de straten van New York in de 19de eeuw is wellicht de meest gecompliceerde, geladen, gelaagde en pretentieuze film die Scorsese tot nu toe voltooide. Met Leonardo DiCaprio als Amsterdam Vallon en Daniel Day Lewis als zijn opponent Bill the Butcher. Ook met Cameron Diaz en Liam Neeson. RTL 5, 23.15-02.15u.

Venus (Roger Michell, 2006, Engeland). Peter O’Toole overtuigt in zijn rol van een matig acteur in zijn nadagen, die gefascineerd is door het karikaturaal volkse meisje over wie hij zich ontfermt. Geschreven door Hanif Kureishi (Intimacy en My Beautiful Laundrette) die het wel vaker heeft over de tragikomische lotgevallen van de hedendaagse hedonist. De jacht op plezier van O’Toole’s personage, die verklaart nergens anders in te geloven, is vanzelfsprekend onderdeel van zijn egocentrisme. Ned.2, 00.20-01.47u.

Informatief

Hidcote: a garden for all seasons. Documentaire over de geschiedenis van Engelands meest invloedrijke tuin van de twintigste eeuw en over Lawrence Johnston, het mysterieuze genie achter het ontwerp en de uitvoering. Hidcote was de eerste tuin ooit die door de National Trust werd gerestaureerd (voor 3,5 miljoen pond).BBC 2, 20.00-21.00u.

Zembla: Wie verzorgt moeder – deel 2. Vijf jaar geleden toonde Zembla beelden van een oude vrouw in in een verpleeghuis, met een vieze luier en met poep onder haar nagels. Nu blijkt dat in veel verpleeghuizen de situatie nog steeds schrijnend is. Ouderen liggen er nog steeds tot de middag in bed, vaak in vieze luiers. Douchen is een luxe, meestal niet eens één keer per week. Waar zijn de tienduizend extra handen aan het bed uit het regeerakkoord van 2010? Ned.2, 21.15-22.00u.

Amusement

Topchef tegen Sterrenchef. Culinair adviseur Robert Kranenborg en kookschrijver Julius Jaspers leiden een week lang ieder een team van acht amateurs en professionals op. Een onafhankelijke jury beslist welke brigade op de laatste dag de beste maaltijd heeft bereid. RTL 5, 19.00-20.00u.

Strictly come dancing extra. Documentaire over de voorbereidingen van de nieuwe deelnemers aan de danscompetitie. Naomi van As, Ria Valk, Sabine Uitslag, Stacey Rookhuizen, Sylvana Simons, Arjan Ederveen, Danny Froger, Javier Guzman en Mark van Eeuwen gaan hun best doen om op geen enkele teen te staan van de professionele danser(es) waarmee zij gaan rondzwieren. Ned.1, 19.25-20.00u.

De gemene deler. Quiz met Beau van Erven Dorens. De kandidaten spelen niet alleen tegen elkaar, maar ook met elkaar: elk antwoord moet unaniem worden gegeven en elke seconde telt.SBS 6, 20.00-20.30u.

Clara Scheller. Komische serie over Gilles en Clara en haar beste vriend en collega JP, die in het appartement boven hen woont. Clara is al drie jaar gelukkig met Gilles en met JP werkt ze bij een in problemen verkerend weekblad. Als ze zich uit een situatie probeert te redden door te verzinnen dat ze zwanger is, verspreidt het nieuws zich als een lopend vuurtje. Twee afleveringen, Nederlands ondertiteld.TV5, 00.02-01.42u.