Tsunami-alarm in deel Oost-Azië - zeker een dode door instorting

Locatie van de tweede naschok voor de kust van de Filipijnen. Beeld USGS

Het Amerikaanse Pacific Tsunami Warning Center heeft vanmiddag een tsunami-alarm afgekondigd voor onder meer de Filipijnen, Indonesië, Taiwan, Japan, Guam en Papoea Nieuw-Guinea na een zware aardbeving voor de Filipijnse kust.

Voor de oostkust van de Filipijnen heeft zich vanmiddag een aardbeving voorgedaan met een momentmagnitude van 7,9 volgens de Amerikaanse geologische dienst (USGS). De aardbeving deed zich voor op een diepte van 34,9 kilometer, aldus de USGS. Het epicentrum lag 106 kilometer ten oosten van het Filipijnse eiland Samar. Een vrouw overleed nadat het huis waarin zij zich bevond instortte.

Er zijn in de Filipijnen nog geen meldingen van verdere slachtoffers. Wel is inmiddels duidelijk dat er bruggen en wegen zijn verwoest, schrijft persbureau Reuters. Bewoners van het oostelijke kustgebied van Samar hebben het advies gekregen hoger gelegen grond op te zoeken, en vluchten inmiddels in grote getale.

USGS heeft inmiddels zeker twee zware naschokken gesignaleerd voor de kust van de Filipijnen met een magnitude van boven de 5,4.

Twitter avatar ChannelNewsAsia Channel NewsAsia Second, 5.5 magnitude quake struck 102km Northeast of San Isidro in the #Philippines, 24km deep
Twitter avatar ChannelNewsAsia Channel NewsAsia 3rd quake struck off #Philippines‘ San Isidro, measuring 5.4 on the Richter scale (pic: USGS) http://t.co/jK3XGtZi


Grotere kaart weergeven

    • Annemarie Coevert