Tienduizenden geëvacueerd in de VS

De autoriteiten in de Amerikaanse staten hebben gisteren zeker 60.0000 mensen opgedragen hun huizen te verlaten. Gistermiddag (plaatselijke tijd) was er grote vrees dat de Lake Tangipahoa Dam in Mississippi zou doorbreken. Door de zware regenval en de harde, stuwende wind van orkaan Isaac is de dam ernstig beschadigd.

Mocht hij doorbreken, dan zal vooral dun bevolkt gebied overstromen. De grootste stad in de omgeving, New Orleans, 161 kilometer ten zuiden van de dam, loopt volgens de autoriteiten geen direct gevaar. New Orleans werd in 2005 zwaar getroffen door de orkaan Katrina. Het natuurgeweld eiste 1.836 dodelijke slachtoffers en veroorzaakte ruim 81 miljard dollar aan schade.

De orkaan Isaac, die inmiddels is afgezwakt tot een tropische storm, heeft New Orleans zo goed als links laten liggen. Maar dat betekent niet dat er geen overlast is. Zo zaten meer dan een miljoen mensen in Louisiana en Mississippi gisteren zonder stroom. Ook zijn in die staten op brede schaal huizen en andere gebouwen en bezittingen verwoest. De lokale autoriteiten schatten de schade tot nog toe op ruim een miljard dollar. Reuters