Subtop eredivisie pijnlijk ten onder

Het Nederlandse clubvoetbal beleefde een pijnlijke avond. Vier van de zeven clubs uit de eredivisie strandden al in de voorronden van de Europa League.

Feyenoord-aanvaller Sekou Cissé in duel met Vlastimil Vidlicka (r) en Jiri Jarosik van Sparta Praag. Foto EPA

Het Nederlandse voetbal kreeg gisteravond een lesje in nederigheid. Daar waar Europese toplanden als Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Portugal en Frankrijk met al hun deelnemende clubs doorgaan naar de groepsfase van de Champions League en de Europa League, sneuvelden al vier van de zeven teams uit de eredivisie in de voorronden. Nederland voelt op de zogenoemde UEFA-coëfficiënten ranglijst, op basis waarvan het aantal deelnemers per land wordt verdeeld, de hete adem van Rusland, Griekenland en België in de nek.

Het Nederlandse clubvoetbal dacht vorig seizoen door goede internationale prestaties van AZ, FC Twente, PSV en Ajax het gat naar de top een beetje te hebben gedicht. Op basis van het UEFA Fair Playklassement kreeg Nederland dit jaar zelfs een extra plek in de voorronde van de Europa League. Maar de kansloze wijze waarop Vitesse (al in een eerder stadium), Feyenoord, SC Heerenveen en AZ werden uitgeschakeld door tegenstanders uit lager gerangschikte landen was pijnlijk.

Ajax mocht zich gisteren als enige Nederlandse deelnemer melden bij de loting van de Champions League in Monaco. De Amsterdamse club behoort op basis van het verre verleden tot de grootmachten, maar kwam vanwege de magere resultaten in de laatste jaren in pot 3 terecht. Ajax is verreweg het zwakste team in een groep met Real Madrid, Manchester City en Borussia Dortmund; de kampioenen van Spanje, Engeland en Duitsland. De nummers 1, 2 en 3 van de UEFA-coëfficiënten ranglijst. Ajax had overwintering in de Champions League als doel gesteld, maar het zou al een prestatie van formaat zijn als de club via een derde plaats doorstroomt naar de Europa League.

De nieuwe technisch-directeur Marc Overmars zag het allemaal niet zo somber in en stelde tegenover de NOS dat hij met Ajax in het verleden meerdere malen van Real Madrid had gewonnen. De tijden zijn echter veranderd. De voormalige vleugelaanvaller ondervindt in zijn huidige functie het immense verschil tussen Real Madrid en Ajax. Zo haalde ‘de Koninklijke’ de afgelopen week de Kroatische spelmaker Luca Modric voor zo’n dertig miljoen euro binnen. Bij Ajax geldt het aantrekken van Niklas Moisander voor drie miljoen euro als een topaankoop.

Het baart meer zorgen dat alleen PSV en FC Twente zich voor de groepsfase van de tweederangs Europa League wisten te plaatsen. PSV haalde met twee afgetekende zeges (5-0 en 9-0) tegen het zwakke FC Zeta uit Montenegro als enige club het volle aantal punten binnen. FC Twente had er gisteravond een verlenging voor nodig om het modale Turkse Buraspor van zich af te schudden. Leroy Fer bracht met de 4-1 in de tweede helft van de extra tijd verlichting in het vermakelijke duel.

Feyenoord vierde een paar maanden geleden vol trots dat de club aan het voorportaal van de Champions League stond, maar speelt dit seizoen helemaal geen Europees voetbal meer. Het Tsjechische Sparta Praag was beter en won gisteren met 2-0. AZ werd thuis weggespeeld door het Anzji Machatsjkala van Guus Hiddink (5-0) en SC Heerenveen ging opnieuw ten onder tegen Molde FK (2-1). En zo is kwalificatie voor de Europa League voor de subtop uit de eredivisie zelfs te hoog gegrepen.

    • Koen Greven