Strips of seks, dat is de vraag

Loopt de Europese schuldencrisis synchroon met de boekencrisis? De Vlaamse brancheorganisatie Boekenvak vergeleek deze week de matige verkoopcijfers van de Vlaamse boekhandels (min 6% in de eerste helft van 2012) met die elders in Europa. En wat blijkt? In Duitsland (-2,6%), Frankrijk (-4,2%), Oostenrijk (-0,8%) en Zwitserland (-0,4%) valt de schade mee. In het zuiden is het veel erger: de Spaanse boekenmarkt is, vrij naar Carlos Ruíz Zafón, een Kerkhof van Verloren Boeken (-11,8 %), Portugal levert 8,8% in en Italië 7%.

Toch, zo constateren de Vlamingen fijntjes, gaat de vergelijking niet helemaal op: want Nederland mag dan een noordelijk euroland zijn, in de boekhandel heersen Griekse toestanden: met tien procent is het de op één na hardste daler van allemaal. Wij ontlezen ons kennelijk met mediterrane hartstocht.

De Vlamingen hebben een voordeel: ze lezen strips, het enige genre dat daar een omzetstijging teweeg brengt. De Vlaamse top-10 over het afgelopen half jaar wordt verder gedomineerd door de geestige combinatie van kookboeken en de Hongerspelen van Suzanne Collins. Al laten de Vlaamse lezers hun keuken de laatste weken in de steek: net als hier staat de Vijftig tinten grijs -trilogie van E.L. James op de eerste drie plaatsen van de bestsellerlijst, juist boven De suikerslaven (dat klinkt als een E.L. James-navolger, maar is gewoon de 318de Suske en Wiske).

Intussen wijden Nederlandse uitgevers het nieuwe seizoen aan pogingen ertussen te komen met eigen erotica. Negentig dagen Geneviève van Lucina Carrington (Xander uitgevers) is er al, Bruna heeft een eigen trilogie van Sylvia Day (‘een explosie van passie en lust, die net zo bedwelmend is als gevaarlijk’) en De Boekerij zet in op Jennifer Probst (‘een heel vrolijke toon’, aldus een redacteur in Boekblad). Seks vermag veel, maar het is een zware reddingsboei die zoveel boeken boven water moet houden.

Intussen oogt het campagneoverzicht van de CPNB (veel te druk om in paniek te raken) als een dreigbrief: Manuscripta, Weekend van de Boekverkoper, Film by the Sea publieksprijs, Maand van de Geschiedenis, Kinderboekenweek, NS Publieksprijs, Nederland Leest, de Kookboeken7daagse, het Jonge Schrijversbal en dan de ‘eindejaarscampagne’. Genoeg reden om diep in bed te duiken met een boek of om ergens in een rustig Vlaams dorp een mooie stapel strips te kopen.

    • Arjen Fortuin