Spanning nekt Kiki Bertens op US Open

Tennisster Kiki Bertens is er niet in geslaagd de derde ronde van de US Open te bereiken. De laatst overgebleven Nederlandse in het vrouwentoernooi verloor gisteren in de tweede ronde van de Russische Olga Poetsjkova (5-7, 6-2 en 7-5), de nummer 148 van de wereld. Bertens, nummer 74, weet de nederlaag aan de spanning die ze de hele wedstrijd voelde. „Het gevoel dat ik hier de derde ronde kon halen, gewoon kon winnen, daar was ik te veel mee bezig”, zei ze tegen tennistv.nl.

Bertens heeft naar eigen zeggen al van jongs af aan last van faalangst. In een interview met deze krant op Wimbledon in juni omschreef ze dat gevoel als „bang om te verliezen, bang om af te gaan voor een groep mensen. Dat je op de baan staat en alleen maar bezig bent met de mensen eromheen en wat die allemaal wel niet van je vinden.” Ze heeft een mental coach in de arm genomen om zich beter te wapenen tegen de angst en de druk. „Ik heb er beter mee leren omgaan, ik voel me een stuk beter, vrolijker de laatste maanden”, zei ze eind juni. Gisteren was daarom de teleurstelling groot dat de angst nog steeds niet overwonnen is. „Ik dacht dat ik dat stukje achter me had gelaten”, zei ze tegen tennistv.nl.

Ze baalde dat ze in de eerste ronde, toen ze de als 21ste geplaatste Christina McHale versloeg in drie sets, in het stadion Grandstand moest spelen. Het liefst speelt ze op een bijbaan met zo min mogelijk publiek. Gisteren werd ze op haar wenken bediend, maar ze ging op baan 10 toch ten onder aan spanning. „Ik moet nog een stuk constanter worden. Het schommelt te veel”, aldus Bertens.

Vanmiddag om vijf uur Nederlandse tijd komt Igor Sijsling in actie, de laatste Nederlander in het enkeltoernooi. Hij moet het opnemen tegen de nummer vijf van de wereld, de Spanjaard David Ferrer.

Het mannentoernooi kende gisteren een verrassing met de uitschakeling van Jo-Wilfried Tsonga tegen de ongeplaatste Slowaak Martin Klizan. De Fransman, nummer zes van de wereld en nog halvefinalist op Wimbledon, kon in zijn tweede rondepartij maar één set winnen (6-4, 1-6, 6-1 en 6-3). De Zwitserse nummer één van de wereld Roger Federer plaatste zich in drie sets (6-2, 6-3 en 6-2) ten koste van de Duitser Björn Phau voor de derde ronde. Publiekslieveling en wildcard-speler Jack Sock, de Amerikaanse nummer 248 van de wereld die in de eerst ronde de Duitse topspeler Florian Mayer versloeg, won opnieuw. Hij versloeg de Italiaan Flavio Cipola (6-2, 6-2 en 6-4).

In de tweede ronde van het vrouwentoernooi verloor de Amerikaanse Venus Williams gisteren in drie sets (6-2, 5-7 en 7-5) van de Duitse Angelique Kerber, nummer zes van de wereld. Zus Serena Williams (nummer vier op de ranglijst) had geen moeite met de Spaanse Maria Martinez Sanchez (6-2 en 6-4). De Poolse Agnieszka Radwanska, nummer twee van de wereld, richtte zich in de tweede set op tegen Carla Suarez Navarro uit Spanje (4-6, 6-3 en 6-0).