Spanje hervormt bankenstelsel met invoering ‘bad bank’

De Spaanse minister van Economie, Luis de Guindos, vanmiddag tijdens een persconferentie over de hervormingen. Foto Reuters/Paul Hanna

De Spaanse overheid heeft vanmiddag tijdens een vergadering drastische hervormingen van het bankwezen goedgekeurd. Er wordt een ‘bad bank’ opgericht, bedoeld om alle slechte vastgoedbeleggingen in op te nemen. Daarnaast krijgt de centrale bank meer bevoegdheden om problematische kredietverstrekkers tegen te gaan, schrijft persbureau AP.

Deze veranderingen maken onderdeel uit van de voorwaarden die zestien eurolanden hebben gesteld aan de noodlening van maximaal honderd miljard euro die het land nodig heeft om overeind te blijven. Hoe hoog het uiteindelijk steunbedrag gaat worden is nog niet bekend. Twee onafhankelijk bureaus schatten de benodigde hulp eerder in op ongeveer zestig miljard euro. Minister van economische zaken Luis de Guindos zei vorige week ter verwachten dat het bedrag “daar niet veel van gaat afwijken”.

Sinds de uitbraak van de economische crisis in 2008 is dit de vijfde keer dat de Spaanse overheid ingrijpende hervormingen aan het bankenstelsel aanbrengt. Spanje heeft moeite om investeerders en schuldeisers ervan te overtuigen dat het land de financiële problemen het hoofd kan bieden.

Het land kampt met een werkloosheid van 25 procent. Eerder vandaag meldde de Spaanse centrale bank dat de kapitaalvlucht een recordhoogte heeft bereikt. In de eerste zes maanden stroomde er 220 miljard euro het land uit, tien keer zo veel als een jaar eerder.

184 miljard aan giftige leningen

Naar schatting hebben de Spaanse banken 184 miljard euro aan wat de overheid ‘giftige leningen’ noemt. Dat zijn met name beleggingen in vastgoed. De Spaanse centrale bank gaat vaststellen hoe hoog de bedragen zijn van deze giftige kredieten die in de nieuwe bad bank worden opgenomen.

Voordeel voor de banken is dat deze worden verlost van afschrijvingen op slechte kredieten en hypotheken. Kredietbeoordelaar Moody’s Investor Service verlaagde in juni nog de kredietwaardigheid van 28 Spaanse banken. Volgens het bedrijf bemoeilijkt de verzwakte financiële positie van de Spaanse regering het nakomen van afspraken met schuldeisers, net als de verliezen uit de geknapte Spaanse huizenmarktbubbel.

    • Annemarie Coevert