Senegal wil sancties tegen Gambia vanwege start met plan 47 executies

Yaya Jammeh in november nadat hij zijn stem uitbracht in de internationaal bekritiseerde verkiezingen. Foto AFP / Seyllou

Het West-Afrikaanse Senegal heeft opgeroepen tot sancties tegen buurland Gambia. In dat land is president Yahya Jammeh begonnen met het executeren van 47 gevangenen. Vorige week schoot een vuurpeloto de eerste negen dood. Gambia had daarvoor bijna twintig jaar niemand meer geëxecuteerd.

Gambia schafte de doodstraf in het begin van de jaren negentig af, nadat in de jaren daarvoor maar één executie had plaatsvonden. In 1995 voerde het regime van de toen net via een legercoup aan de macht gekomen Jammeh de doodstraf weer in. Maar tot afgelopen vrijdag werd geen enkel doodvonnis voltrokken.

Halverwege deze maand kondigde Jammeh echter opeens aan op zeer korte termijn alle doodvonnissen te willen voltrekken. Jammeh zei eerder deze maand in een door de televisie uitgezonden vergadering met islamitische leiders dat dit nu maar moet gebeuren, omdat mensen zich anders niet door de doodstraf laten afschrikken.

De Senegalese president Macky Sall is absoluut niet te spreken over het besluit. Niet in de laatste plaats omdat er onder de negen vorige week doodgeschoten negen gevangenen twee Senegalezen waren.

Sall wil nu sancties afkondigen tegen Gambia. Amnesty International en de Verenigde Staten hebben Jammeh ook al opgeroepen de executies te stoppen, omdat veel gevangenen geen eerlijk proces zouden hebben gehad.