‘Ryan Babel terug naar Ajax’ - Braafheid op huurbasis naar Twente

Ryan Babel (rechts) hier nog in de outfit van 1899 Hoffenheim naast Edson Braafheid. Foto Hollandse Hoogte / Olaf Kraak

Ryan Babel keert terug naar Ajax. Dat berichten De Telegraaf en Voetbal International. De oud-international kocht eerder deze week zijn contract bij het Duitse 1899 Hoffenheim af en was dus transfervrij. Zijn ploeggenoot bij 1899 Hoffenheim, Edson Braafheid, Edson Braafheid speelt de rest van het seizoen voor FC Twente.

Babel keert terug bij de club waar hij werd opgeleid. In 2007 verliet hij Ajax na vier seizoenen voor Liverpool. Hij hield het in Engeland eveneens vier seizoenen uit, om vervolgens naar de Duitse Bundesliga te verkassen. Daar kwam hij de afgelopen twee jaar slechts tot 46 wedstrijden en vijf doelpunten.

Omdat er weinig zicht was op veel speelminuten komend seizoen in de hoofdmacht van 1899 Hoffenheim besloot Babel zelf zijn contract af te kopen. Daardoor zouden geïnteresseerde clubs geen transfersom meer hoeven te betalen. Babel zei zich het komende seizoen graag weer in de kijker te willen spelen van de grote clubs in Europa. Ajax lijkt hem daarvoor dus een goede springplank. Babel tekent waarschijnlijk morgen een contract voor één jaar.

Doordat Babel zijn contract afkocht, is hij niet gebonden aan de transferdeadline van vanavond. Om 23.59 uur sluit de transfermarkt. Babel en Ajax hebben dus echter rustig morgen (en eventueel de dagen erna) alle tijd om de details van de verbintenis verder uit te werken.

Babel kan zowel in de spits als op beide flanken voorin uit de voeten. Ajax wilde vrijdag aan het einde van de middag nog niets zeggen over de terugkeer van Babel naar Amsterdam.

Ook Braafheid wil terug naar Eredivisie

En ook zijn voormalig ploeggenoot bij 1899 Hoffenheim, Edson Braafheid, heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer naar Nederland. De 29-jarige verdediger wordt gehuurd van TSG Hoffenheim, waar hij niet meer op speeltijd kon rekenen. Braafheid droeg tussen 2007 en 2009 ook al het shirt van de tukkers. Zij namen hem destijds over van FC Utrecht.

Braafheid dwong met zijn goede spel bij Twente in 2009 een transfer naar Bayern München af. Daar kwam de negenvoudig international minder goed uit de verf. Na een verhuurperiode bij Celtic ging Braafheid aan de slag bij Hoffenheim.

Net als Babel kreeg Braafheid bij deze clubb te horen dat hij niet meer voorkomt in de plannen van trainer Markus Babbel. Voetballer en eveneens oud-international Demy de Zeeuw verwachtte al dat de deal van Braafheid met FC Twente nog wel rond komt zou komen het sluiten van de transfermarkt vanavond. Hij twitterde vanmiddag al:

Twitter avatar DemydeZeeuw Demy de Zeeuw Babel & Braafheid terug in #NL dat is best verrassend #succes @RyanBabel @EdsonBraafheid
    • Niels Posthumus