Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte zit met een probleem. Hij komt maar niet van zijn ‘Pinokkio-imago’ af

Foto NRC / Pierre Crom

“Meneer Rutte, nou doet u het wéér.” Diederik Samsom (PvdA) zei het gisteren een paar keer en hield daarmee het frame in stand dat dezer dagen rond premier en VVD-leider Mark Rutte is ontstaan: de man die leugens verspreidt.

Campagnestrateeg Kay van de Linde:

Twitter avatar kvdlinde Kay van de Linde #Rutte en #VVD moeten zich echt zorgen gaan maken over dat #leugen frame. Wouter Bos weet er alles van. #KvdBdebatHP #KvdB

Rutte had het gisteren zichtbaar moeilijk in het verkiezingsdebat bij Knevel & Van den Brink. Hij wist de beschuldigen van Samsom aan zijn adres niet te pareren. De premiersbonus is dus nog allesbehalve veilig gesteld. Rutte en zijn team moeten dus aan de bak. Ze zullen er in de rest van de campagne alles aan gaan doen om het ‘Pinokkio-beeld’ weg te poetsen.

Voormalig PvdA-strateeg Hans Anker benadrukt dat de tijd dringt:

Twitter avatar HansAnker Hans Anker Hoe gaat Rutte het ontstane beeld van de Pinocchio-premier corrigeren? Grote nadeel VVD-strategie: weinig tijd om te corrigeren #kvdb

Samsom kijkt trucje af van Ronald Reagan

De effectieve retoriek van Samsom - “Nou doet u het wéér” - in het tv-debat gisteren, was goed afgekeken van Ronald Reagan. In de Amerikaanse verkiezingscampagne van 1980 betichtte Reagan president Jimmy Carter herhaaldelijk ervan zijn standpunten te verdraaien. In een tv-debat haalde Reagan uit tegen Carter met de later beroemde woorden: “There you go again“.

Debat Reagan versus Carter

Debat Reagan versus Mondale

De verpletterende verkiezingswinst van Reagan in 1980 was ondenkbaar geweest zonder de tv-debatten, die een grote groep zwevende kiezers over de streep trok.

Terug naar de Nederlandse situatie, waar Rutte nog vier debatten heeft om zich te revancheren. Slaagt hij erin het hardnekkige ‘leugenaars-frame’ van zich af te schudden? Of treedt hij in de voetsporen van Wouter Bos, die gedurende de campagne van 2006 niet meer van zijn ‘draaikont-imago’ afkwam.