Russen censureren tekenfilm 'The Simpsons'

De Russische televisie wordt vanaf morgen preutser. De Amerikaanse tekenfilmserie The Simpsons zal gecensureerd verschijnen en South Park zal alleen nog tussen elf uur ’s avonds en vier uur ’s nachts te zien zijn. Dat meldde directeur Lev Makarov van televisiezender 2x2 aan persbureau Interfax. Net als alle andere zenders moet 2x2 voldoen aan een nieuwe wet die voluit heet: ‘Wet op de bescherming van kinderen tegen informatie die kwalijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling’. Deze wordt morgen van kracht.

De Itchy & Scratchy Show, een bloederige parodie op Tom en Jerry die de Simpsons-kinderen uit de serie graag kijken en een eigen leven is gaan leiden, wordt weggemonteerd, zodat het programma overdag vertoond kan blijven worden, aldus Makarov. De ironie is de liefhebbers niet ontgaan: er bestaat een aflevering waarin moeder Marge Simpson demonstreert tegen de Itchy & Scratchy show, omdat deze er indirect voor zou hebben gezorgd dat haar man Homer met een hamer op zijn hoofd is geslagen.

De wet verplicht zenders elke programma van een leeftijdsgrens te voorzien. Programma's voor 18+ mogen alleen na 23 uur worden uitgezonden. Hieronder valt elk programma waarin onwettige of levensgevaarlijke acties te zien zijn, waarin gerookt wordt, gedronken of alcohol gebruikt, gegokt of prostitutie te zien is.

Mogelijk verdwijnt ook een Sovjetcartoon waarin een rokende wolf een haasje achternazit naar de nacht. Ook nieuwssites moeten melden dat zij materiaal tonen dat 18+ is.

Op grond van dezelfde wet wordt nu, voor het eerst, ook een film verboden in de bioscopen. Het gaat om de Servische film Clip, van Maja Milos, die op het Internationaal Film Festival Rotterdam een Tiger Award won. Het is een rauw portret over tieners, met veel drugs en seks. Hoewel de acteurs volwassen zijn, spelen zij tieners, en dat mag niet, aldus het ministerie.

    • Thalia Verkade