Romney gaat ‘banen creëren’ en de ‘Amerikaanse belofte’ in ere herstellen

Mitt Romney en zijn vice-presidentskandidaat Paul Ryan wuiven naar aanhangers op de Republikeinse conventie in Tampa. Foto AFP / Jewel Samad

Barack Obama heeft zijn beloftes van hoop en verandering tijdens zijn vier jaar als president van de Verenigde Staten niet waar gemaakt. Het is daarom tijd voor nieuw leiderschap in het Witte Huis in deze moeilijke tijden voor Amerika.

Dat zei presidentskandidaat Mitt Romney vannacht in zijn toespraak voor de Republikeinse conventie in Tampa. Hij wierp zich hier op als de beste hoop om de Amerikaanse economie uit het slop te trekken en “de belofte van Amerika” te herstellen. Romney beloofde om het land energieonafhankelijk te maken, de staatsschulden te verlagen en twaalf miljoen nieuwe banen te creëren. Romney:

“President Obama beloofde om de het stijgen van de oceanen te vertragen. En de aarde te helen. Mijn belofte is om u en uw familie te helpen.”


Lees hier het transcript van zijn toespraak.

Volgens onze correspondent Guus Valk was de toespraak van Romney “soft” en was hij ook niet helemaal bij stem:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Romney was opvallend soft: praatte over vrouwen, gezin, zijn vader. Bouwde op naar een puntenplan dat 12 mln banen moet creëren
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Technisch puntje: Romney was niet bij stem. Heb ik vaker gezien bij primary-speeches, het leidt hem af. Haalde de helft van het effect weg.

Toespraak Romney hoogtepunt conventie

De toespraak van Romney markeerde de climax van de driedaagse Republikeinse conventie, schrijft persbureau AP. Maar het was ook een hoogtepunt in de moeizame tocht van de 65-jarige Mormoon naar de positie van officiële Republikeinse presidentskandidaat. Vier jaar geleden verloor hij in de voorverkiezingen van John McCain, die samen met Sarah Palin uiteindelijk tevergeefs een gooi deden naar het presidentsschap.

Romney en Obama lijken in de peilingen nek-aan-nek te gaan, de Amerikaanse economie is het grootste punt in de campagne. De VS worstelen met een werkloosheidscijfer van 8.3 procent en toont het zwakste economische herstel in jaren.

    • Hans Klis