PvdA en SP kruipen naar elkaar toe in Politieke Barometer

Samsom deelt rozen uit aan voorbijgangers in zonnig Den Bosch, eerder in de campagne. Foto Arie Kievit

In de Politieke Barometer van peiler Ipsos Synovate kruipen de PvdA en de SP naar elkaar toe. De SP komt uit op 27 zetels, 3 minder dan vorige week, en de PvdA op 26, 4 meer dan vorige week.

De grootste partij blijft volgens de barometer de VVD. Zij scoren wederom 34 zetels.

Opmars PvdA ook bij andere peilers

In de peiling eerder deze week van TNS Nipo groeide de VVD met twee zetels (van 34 naar 36 zetels) en daalde de SP van 34 naar 30 zetels. Ook daar zette de PvdA haar opmars van de laatste drie weken voort en steeg van 21 naar 24 zetels. Het gat met de SP was bij TNS Nipo zes zetels.

Bron TNS NipoBron TNS Nipo

In de laatste peiling van De Hond steeg de PvdA twee zetels om uit te komen op achttien en daalde de SP van 36 naar 35. De VVD bleef op 32 staan, waarmee de SP in deze peiling de grootste bleef.

Foutmarge
Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. Synovate ondervraagt 1.000 mensen, TNS NIPO 1.500, en peil.nl (Maurice de Hond) 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeven bij Synovate maar een handjevol mensen van mening te veranderen (of andere mensen worden ondervraagd). Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.

    • Marije Willems