Politieke spelletjes: Dokter Bibber voor de SGP?

Als onderdeel van haar anti-Europa campagne kwam de PVV afgelopen maandag met het ‘EU-Ganzenbord’. Paginagroot in De Telegraaf stond een spelbord afgebeeld met 72 vakjes. De speler krijgt bij de start tien euromunten. Gooi je drie in je eerste worp, dan staat er: ‘Het EU-casino heeft snel 100 miljard nodig voor een nieuwe steunoperatie. (...) Geef iedere andere speler 1 euro’.

Slim om een campagnepunt te maken met hulp van een spel. Games zijn bij uitstek geschikt om complexe kwesties inzichtelijk te maken. Met name als het om systeemlogica gaat. Juist het monetaire crisisbeleid van de EU laat zich prima in een spelvorm gieten.

Maar zoals vaker bij Wilders gaat het om de vorm – jaren-50-spruitjeslucht en nationalistische nostalgie – en niet om de inhoud.

Jammer, want hij had de speler kunnen laten ervaren wat ‘hun Brussel’ nu precies met ‘ons geld’ doet, waar het geld heengaat en wat er gebeurt als we teruggaan naar de gulden.

Groter probleem nog: ga je het spel daadwerkelijk spelen, dan leer je een heel andere les. Ik verloor mijn eerste potje namelijk helemaal geen euro’s. Sterker nog, omdat andere spelers mij munten moesten geven, stond ik aan het einde op winst.

Leve Europa!

Kansen dus voor de andere partijen om het wel goed te doen. Wat te denken van ‘VVD-Monopoly’? Dit bordspel simuleert bij uitstek het droombeeld van de liberalen. Ga langs start en krijg 1.000 euro!

Monopoly maakt goed inzichtelijk wat er gebeurt met het huizenbezit in een volledig vrije markt. En in de VVD-versie kunnen de Algemeen Fonds-kaarten er natuurlijk uit en kunnen stations worden vervangen door vijfbaanssnelwegen.

Voor het pro-Europese D66 zou een aangepaste versie van Kolonisten van Catan een idee zijn. Het spel laat immers zien dat je vooral verder komt door slim grondstofkaarten te ruilen. De link met Europese samenwerking is snel gelegd.

Op de linkerflank zijn mogelijkheden te over. Partij van de Dieren Tamagotchi. GroenLinks FarmVille. SGP Dokter Bibber. PvdA SimCity.

Laat spelers zien hoever de belasting omhoog kan of laat spoorlijnen bouwen om het effect op de filedruk duidelijk te maken. Kortom, het is tijd voor meer politieke spelletjes.

In deze rubriek schrijven freelance journalist Niels ’t Hooft en gamewetenschapper David Nieborg elke week over games.

    • David Nieborg