Oranje-selectie: Van der Vaart en Afellay niet, Janmaat wel

Bondscoach Louis van Gaal langs de zijlijn bij de oefenwedstrijd tegen België, eerder deze maand. Foto AFP / John Thys

Bondscoach Louis van Gaal laat voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije (7 september) en Hongarije (11 september) Afellay, Van der Vaart en Nigel de Jong thuis. Ook de tot Nederlander genaturaliseerde Twente-verdediger Douglas is er niet bij. Janmaat (Feyenoord) is nieuw in de Oranje-selectie.

Van der Vaart beklinkt vandaag een transfer naar HSV, Nigel de Jong verkast naar AC Milan. Afellay gaat op huurbasis naar Schalke 04. Die transfers hebben meegespeeld bij de keuze om ze niet te selecteren voor de wedstrijden die over respectievelijk een week en anderhalve week gespeeld worden, zei Van Gaal.

Twitter avatar johanvanboven Johan van Boven Van Gaal: Voor Oranje moet je volledig fit zijn en je 100 procent kunnen focussen. Dat kan niet als je op zoek moet naar nieuw huis, etc.

Fer, Janmaat en Clasie wel, Van der Wiel niet

Leroy Fer (FC Twente) wordt wel opgeroepen. Hij heeft het verdiend, zei de bondscoach. Ook de talentvolle Feyenoordspelers Janmaat en Clasie zitten bij de groep. De selectie van Janmaat is verrassend te noemen, omdat hij niet bij de voorselectie zat.

Twitter avatar basticheler Bas Ticheler Over selectie Leroy Fer: is fit en heeft diepgang, kan het allemaal belopen: ‘Hij verdient het’
Twitter avatar basticheler Bas Ticheler Van Gaal hield Janmaat al langer in de gaten en was tevreden over de wedstrijden die hij speelde #oranje

Van Ajax is alleen Ricardo van Rhijn geselecteerd; Van der Wiel en Siem de Jong blijven thuis. De spelers die bij de voorselectie van eerder deze maand nieuw waren, zijn er bijna allemaal bijgebleven. Van Rhijn, Dost, Martins Indi en Viergever zijn geselecteerd; alleen Feyenoord-verdediger Stefan de Vrij ontbreekt. Hij is enige tijd uit de roulatie met een hamstringblessure. Zijn voormalige teamgenoot bij de Rotterdammers, Ron Vlaar, viel af bij de voorselectie en is er nu wel weer bij.

De Oranje-selectie van Van Gaal

De volledige selectie:

Doel: Tim Krul (Newcastle United), Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (Swansea City).

Verdediging: John Heitinga (Everton), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joris Mathijsen (Feyenoord), Ricardo van Rhijn (Ajax), Nick Viergever (AZ), Ron Vlaar (Aston Villa), Jetro Willems (PSV).

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Urby Emanuelson (AC Milan), Leroy Fer (FC Twente), Wesley Sneijder (Internazionale), Kevin Strootman (PSV)

Aanval: Bas Dost (VfL Wolfsburg), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuyt (Fenerbahҫe), Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München).

Oranje speelt thuis tegen Turkije en uit tegen Hongarije. De andere landen in de poule zijn Roemenië, Estland en Andorra. Alleen de winnaar van de poule plaatst zich rechtstreeks; de beste nummers twee gaan play-offs spelen.

    • Peter Zantingh