Opstelten: geen snelheidscontroles bij 130 kilometer? Volstrekte onzin

Nederland, mei 2012 Een van de maatregelen van het kabinet-Rutte , de maximum snelheid van 130 km per uur op sommige snelwegen, zoals hier tussen Lelystad en Emmeloord. Dreigende donkere wolken, regendruppels op de voorruit en windmolens die symbool staan voor een ander energiebeleid dan de hoge snelheid gepaard gaande aan hoge uitstoot van dioxine, co2. foto bert verhoeff De snelweg tussen Lelystad en Emmeloord waar 130 kilometer gereden mag worden. Foto Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff

In tegenstelling tot berichtgeving van de Telegraaf vanochtend, zullen er wel degelijk snelheidscontroles gehouden worden op de snelwegen waar vanaf morgen 130 kilometer per uur mag worden gereden.

Dat zei minister van Justitie Ivo Opstelten vanmiddag na afloop van de ministerraad, meldt persbureau Novum. Hij noemde het “echt volstrekte onzin” dat er een tekort is aan verkeersborden om de juiste snelheid aan te geven. De Telegraaf schreef dat nog niet alle oude borden langs de trajecten waren vervangen, en dat moet volgens de wettelijke regels omtrent snelheidscontroles. Wegbeheerder Rijkswaterstaat erkende de fout tegenover de krant.

Volgens Opstelten is echter “alles in orde” en wordt er “gewoon normaal gehandhaafd”. Ook minster van Infrastructuur Melanie Schultz van Hagen zei dat er “niets klopt” van het verhaal. Zij wijt de berichtgeving aan de mogelijk onduidelijke interpretatie van de regels. Volgens Schultz is het helemaal geen voorwaarde dat de maximumsnelheid ook staat aangegeven op de hectometerpaaltjes. De enige voorwaarde is dat aan het begin van de weg aan twee kanten de snelheid wordt getoond als die afwijkt van de norm. Vanaf zaterdag is die norm 130 kilometer per uur. “Er hoeven dus niet overal borden met 130 te staan.”

Het afgelopen jaar is er op verschillende zones geëxperimenteerd met de maximale snelheid van 130 kilometer per uur. Vanaf zaterdag mag op bijna de helft van de Nederlandse snelwegen met deze nieuwe snelheid worden gereden.

    • Hans Klis