Oproep partijbureau: kom op CDA’ers. Wees lekker enthousiast

Europa, Nederland, Den Haag, 28-5-2010. Foto Maarten Hartman. CDA luchtballonnen.
Europa, Nederland, Den Haag, 28-5-2010. Foto Maarten Hartman. CDA luchtballonnen. Partijbureau: enthousiasme willen we zien. Foto Maarten Hartman / Hollandse Hoogte

Het CDA die “de handdoek in de ring gooit” en berust in een verkiezingsnederlaag?

Nee zeg. Kom op CDA’ers, draag een boodschap van “ambitie en enthousiasme” uit. Die oproep deed het partijbureau gisteren in een interne mail aan de kandidaat-Kamerleden.

De mail is een reactie op een interview met CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in NRC Handelsblad. Hij zegt daarin dat de partij “van ver moet komen” en dat het herstel van zijn partij nog jaren op zich zal laten wachten. “Dit is een langetermijnproject.”

Het CDA staat al ruim anderhalf jaar op 13 à 15 zetels en zou daarmee uitkomen op de vijfde verkiezingsnederlaag op rij. Buma in het interview: “Ik kan de peilingen ontkennen en zeggen: het gaat goed. Ik kan ook realistisch zijn.”

Buma kon gisteren in verschillende tv-optredens en interviews niet genoeg herhalen hoe “gemotiveerd en optimistisch” hij is. In Nieuwsuur noemde hij het idee dat het CDA berust in het mogelijke verlies “kolder”.

    • Thijs Niemantsverdriet en Freek Staps