Nieuwe NS-dienstregeling? Zet er zelf eens even eentje in elkaar

Bron: Twitter / @Wim_Bos

De nieuwe NS-dienstregeling gaat op 9 december dit jaar in: 100.000 ritten komen er bij en dertig procent van alle treinen krijgt een nieuwe vertrektijd. Het is altijd even wennen en zorgt doorgaans voor nogal wat irritatie bij reizigers. Maar het is dan ook allemaal niet zo eenvoudig.

Dat laat de onderstaande infographic over het maken van een nieuwe dienstregeling zien.

Twitter avatar nsreiziger NS Reiziger Interessant! #ns RT @Wim_Bos: Leuke infographic van NS over het maken van de (nieuwe) dienstregeling! http://t.co/0hQACY70

Want de planner moet met nogal wat zaken rekening houden. Wie denkt er bijvoorbeeld aan het effect van snelle wissels op de ene plek en langzame wissels op de andere? Of aan het feit dat je bij het maken van een dienstregeling ook rekening dient te houden met het feit dat intercity’s langzaam optrekken en sprinters juist snel?

En het gaat natuurlijk om een planning voor 2.931 treinen, die samen 387 stations aan doen, worden bestuurd (en gecontroleerd) door maar liefst 5650 machinisten en conducteurs, en die bovendien dagelijks 1,2 miljoen reizigers vervoeren.

Probeer het dus maar eens, zo’n nieuw dienstregelingetje in elkaar zitten naar tevredenheid van al die werknemers, opdrachtgevers én reizigers. Niet bepaald een peulenschil. Misschien goed om daar af en toe aan te denken op 9 december, als je in jezelf de nieuwe dienstregeling weer eens aan het vervloeken bent.

NS Proces Van Het Maken Van de Dienstregeling_ Infographic_aug2012

    • Niels Posthumus