Nee, dit was geen best avondje Het Anzhi van Hiddink schakelt nu ook AZ uit

SC Heerenveen, AZ en Feyenoord werden gisteren uitgeschakeld voor de groepsfase van de Europa League. Het werd een pijnlijke avond voor het Nederlandse voetbal.

Sparta Prague's Vaclav Kadlec, center, celebrates with his teammates after scoring a penalty kick against Feyenoord during their second leg Europa League play off soccer match in Prague, Czech Republic, Thursday, Aug. 30, 2012. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Anzhi Makhachkala ontpopt zich tot de nachtmerrie van de Nederlandse clubs in de Europa League. Nadat de steenrijke Russische club van de Nederlandse trainer Guus Hiddink in de vorige ronde van de Europa League al te sterk was voor Vitesse, schakelde het gisteren ook AZ uit. Na de 1-0 nederlaag vorige week in de uitwedstrijd, verloor AZ gisteren in eigen stadion ook: 5-0. De uitschakeling is geen verrassing. Hiddink heeft bij de miljoenenclub onder meer de beschikking over superspits Samuel Eto’o, oud-speler van Inter en Barcelona. De Kameroener scoorde gisteren in Alkmaar één keer. Ook de Nederlandse Marokkaan Mbark Boussoufa (ex-Anderlecht) maakte een goal.

Feyenoord treurt: tweede plaats blijkt niets waard

De vreugde bij Feyenoord was vorig seizoen enorm na het behalen van de tweede plaats in de Nederlandse competitie, die recht gaf op de voorrondes voor de Champions League. De spelers werden op de laatste speeldag onthaald als kampioenen bij de Kuip. Maar achteraf blijkt het weinig waard te zijn geweest, want het Europese seizoen zit er al weer op voor de Rotterdamse club. Feyenoord sneuvelde gisteren in de laatste voorronde van de Europa League. Na de 2-2 in Rotterdam won Sparta Praag de return met 2-0. Eerder strandde Feyenoord al in de derde voorronde van de Champions League, waarna de ploeg instroomde in de play-offs van de Europa League.

Marco van Basten is hard over leiding Heerenveen

SC Heerenveen is er niet in geslaagd de groepsfase van de Europa League te bereiken. De Friezen verloren in eigen stadion ook de return van Molde FK met 2-1 (na 2-0 verlies in Noorwegen). Coach Marco van Basten had na de wedstrijd harde kritiek op de technische leiding van SC Heerenveen. Hij is niet tevreden over het aankoopbeleid. „Dit wordt stoeien in het rechterrijtje. We verkopen voor 17 miljoen euro aan spelers. En je herinvesteert niks. Dan vraag je om problemen. Maar als zij dat niet willen doen, dan heb ik mij er bij neer te leggen.” En: „We hebben niet eens de kwaliteit om serieuze kans te maken tegen Molde. Daar heb je dan het hele vorige seizoen voor geknokt.”

PSV haalt uit in kermisduel: 9-0

Soms kom je van die clubs tegen in de Europa League waarvan je je afvraagt waarom ze mee mogen doen aan het Europese voetbaltoernooi. PSV trof zo’n ploeg: FK Zeta uit Montenegro. In twee wedstrijden scoorde de club van coach Dick Advocaat liefst veertien keer tegen FK Zeta: vorige week werd er in de uitwedstrijd met 5-0 gewonnen, gisteren in Eindhoven met 9-0. Tim Matavz en Georginio Wijnaldum maakten gisteren beiden drie doelpunten voor PSV. Na een 5-0 ruststand ging PSV op jacht naar het Europese clubrecord uit 1974 (10-0), maar zover kwam het niet. Het arme Zeta wist in de laatste zeven minuten de ultieme vernedering ternauwernood te voorkomen.

FC Twente

Het duel van FC Twente tegen Bursaspor was nog bezig toen deze krant naar de drukker ging.