Monatoetje

CDA-vrouw Mona Keijzer was te gast bij Wat Kiest Nederland van RTL.

Presentator Rick Nieman stelde vragen.

Rick: „Foofighters of Nick & Simon?

Mona: „Nick & Simon.”

Rick: „Monatoetje of dame blanche?”

Na het succes van VI Oranje heeft iemand bij RTL besloten om voortaan alle grote evenementen vanuit een kroeg te verslaan. Laatste stiefdochter: Wat Kiest Nederland, een kopie van het origineel. Met Rick Nieman als Wilfred Genee, Bart Chabot als René van der Gijp en Frits Wester als Frits Wester, want het gaat me te ver om hem met Johan Derksen te vergelijken. En laten we vooral de bijrol van Rob Wijnberg – hoofdredacteur van deze krant – even aanstippen, die komt iedere avond langs om alle feiten te checken. Rob doet dat op z’n Robs, heel precies en met veel woorden.

Ik hoop altijd dat ze dan op die stamtafel inzoomen, want daar zijn ze ondertussen met hele andere dingen bezig. Een beetje flirten met Mona Keijzer, bijvoorbeeld. Rick en Bart waren behoorlijk van haar onder de indruk. Bij het item waarin ze met z’n tweeën de ochtendkranten doornemen – ‘het Gijpmoment’ – zeiden ze het bijna hardop: Mona Keijzer is een lekker ding.

Voor de trouwe kijkers van VI Oranje, die nu per ongeluk politiek op hun pad vinden, ben je dan niet meer geloofwaardig. Die leggen de lat wat hoger en zien gewoon wat het is: een moeder van vijf zonen in een rode jurk met glimmers in de oren en een dorps-degelijk kapsel en daar willen ze het verder bij laten.

Laten we er maar vanuit gaan dat het een journalistieke truc was.

Een hele goede truc, want Mona Keijzer sprong door elke hoepel die de heren haar voorhielden.

Mona over de visie van het CDA: „Het is een combinatie van degelijkheid en eerlijkheid en vertrouwen hebben en het is een combinatie van waar het met Nederland naar toe moet. Daar waar mensen samenwerken komt het beste tot stand.”

Bart: „Ja maar lieve schat, dat zeggen alle partijen…”

Kon wel wezen, maar Mona ging gewoon door.

„Als Epke Zonderland halverwege van de rekstok was gevallen, was het ook niet gelukt en dat is waar ik ook mee bezig ben.”

Mocht je ooit het dilemma ‘Monatoetje of dame blanche?’ voorgelegd krijgen, ga dan voor het laatste.

    • Marcel van Roosmalen