Mexicaanse tribunaal verwerpt bezwaren - Peña Nieto president

Een demonstrant in Mexico City houdt een afbeelding van Peña Nieto omhoog, vergezelgd van de tekst ‘autoritair zwijn’. Het Mexicaanse tribunaal besloot vannacht unaniem de bezwaren tegen Peña Nieto’s overwinning te verwerpen.
Een demonstrant in Mexico City houdt een afbeelding van Peña Nieto omhoog, vergezelgd van de tekst ‘autoritair zwijn’. Het Mexicaanse tribunaal besloot vannacht unaniem de bezwaren tegen Peña Nieto’s overwinning te verwerpen. Foto Reuters / Edgard Garrido

Het Federale Electorale Tribunaal van Mexico heeft het verzoek van de linkse politicus Andres Manuel Lopez Obrador om de uitslag van de presidentsverkiezingen ongeldig te laten verklaren, vandaag afgewezen. De unanieme beslissing van het zeven leden tellende tribunaal betekent dat Enrique Peña Nieto het presidentschap kan aanvaarden.

Volgens Lopez Obrador van de Partij van Democratische Revolutie had de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) van Peña Nieto zich schuldig gemaakt aan onder meer het kopen van stemmen door tegoedbonnen voor eten uit te delen. Het tribunaal oordeelde echter dat de aantijgingen onvoldoende waren bewezen. “Mexico heeft een president die is gekozen door het volk, in de persoon van Enrique Peña Nieto”, zei rechter Salvador Nava.

Het tribunaal heeft eerder geweigerd betwiste verkiezingsuitslagen te annuleren, waaronder de presidentsverkiezingen van 2006.

Peña Nieto kreeg bij de verkiezingen van 1 juli 38 procent van de stemmen, tegenover 31 procent voor de nummer twee, Lopez Obrador. Er kwam een hertelling van de helft van de stemmen, maar dat leverde geen andere uitslag op.

Met de overwinning van Peña Nieto keert de PRI na een onderbreking van twaalf jaar weer terug aan de macht, die de partij van 1929 tot 2000 onafgebroken in handen had.

    • Peter Zantingh