In beeld

Maleisië viert 55 jaar onafhankelijkheid

Maleisië is vandaag 55 jaar onafhankelijk. In 1957 maakte het land zich los van Groot-Brittannië. Pas acht jaar later zou Maleisië echter zijn huidige vorm krijgen. In 1963 werd besloten Singapore, Sarawak, Noord-Borneo en Brunei bij Malaya te voegen en zodoende Maleisië te creëren. Twee jaar later werd Singapore om politieke redenen weer uit die federatie gezet. Vooral in hoofdstad Kuala Lumpur vond vandaag een groot aantal ceremonies en festiviteiten plaats rond het Plein van de Onafhankelijkheid. De dag werd afgesloten met vuurwerk (er is een groot tijdsverschil, het is in Maleisië, dus ondertussen al een tijdje donker). In het zuiden van Thailand zorgde de Onafhankelijkheidsdag in Maleisië voor veel onrust. In het gebied langs de grens met Maleisië wonen veel Thaise moslims die de nationale feestdag in de overwegend islamitische zuiderbuur aangrijpen om hun eisen voor meer onafhankelijkheid voor de regio met geweld kracht bij te zetten.
Leden van de koninklijke marine van Maleisië marcheren tijdens een ceremonie in hoofdstad Kuala Lumpur op Onafhankelijkheidsdag, ofwel Hari Merdeka.
Reuters / Bazuki Muhammad
Jongeren voeren een show op met pompoms op het Plein van de Onafhankelijkheid in Kuala Lumpur. Tot 1957 was Maleisië een kolonie van Groot-Brittannië.
Reuters / Bazuki Muhammad
Een meisje lacht, terwijl ze in haar rode kostuum wacht totdat ze haar act mag opvoeren tijdens de ceremonie in Kuala Lumpur ter ere van Hari Merdeka.
Reuters / Bazuki Muhammad
Op het Plein van de Onafhankelijkheid was vandaag op een reusachtige Maleisische vlag te zien. De onafhankelijkheid van Londen leidde pas in 1963 tot de officiële vorming van het land Maleisië.
Reuters / Bazuki Muhammad
Maleisische militairen marcheren door de straten van Kuala Lumpur op Hari Merdeka.
AFP / Saeed Khan
De koning van Maleisië, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (links), en koningin Haminah Hamidun zwaaien met hun vlaggetjes tijdens Hari Merdeka.
AP / Lai Seng Sin
Vuurwerk 's avonds (lokale tijd) boven de skyline van Kuala Lumpur. Rechts de iconische Twin Towers.
AFP / Saeed Khan
De premier van Maleisië Najib Razak (midden) gebaart, terwijl hij zingt voor een menigte mensen die met vlaggen zwaait op het Plein van de Onafhankelijkheid.
AP / Lai Seng Sin
Mannen te paard tijdens feestelijkheden van Hari Merdeka in Kuala Lumpur.
AFP / Saeed Khan
Een politie-expert uit Thailand, buurland van Maleisië, heeft een Maleisische vlag in zijn hand en inspecteert een verdacht pakje, gevonden in de zuidelijke Thaise provincie Yala. Daar was het, langs de grens met Maleisië, onrustig vanwege de viering van Hari Merdeka.
Reuters / Surapan Boonthanom