Longarts ziet af van kort geding tegen VUmc

Het kort geding dat de ontslagen longarts Piet Postmus had aangespannen tegen het VU medisch centrum, gaat morgen niet door.

Rotterdam. Longarts Piet Postmus ziet af van een kort geding tegen het VUmc. De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft toegezegd met hem in gesprek te gaan, laat zijn advocaat Tijmen Noordoven weten. Wanneer het gesprek plaatsvindt is niet bekend.

Woensdag liet Postmus via zijn advocaat weten dat hij naar de rechter stapt om via een kort geding te eisen dat hij weer aan het werk kan bij het VUmc. Vooruitlopend op zijn ontslag werd de arts op non-actief gesteld. De rechtbank buigt zich over enkele weken over de ontslagaanvraag. Postmus wil tot die tijd blijven werken.

De longarts is het middelpunt van een slepende affaire in het Amsterdamse ziekenhuis. Als klokkenluider lichtte hij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht in dat de veiligheid van patiënten niet langer was gewaarborgd. Daarvan zou sprake zijn door een langlopend conflict tussen specialisten op de longafdeling. Afhankelijk van de uitkomsten van het gesprek bepaalt Postmus of hij al dan niet alsnog een kort geding aanspant.

De raad van bestuur van het VU medisch centrum is voor een groot deel vernieuwd. Twee van de drie zittende leden zijn onlangs vanwege de affaire opgestapt. Zij zijn inmiddels vervangen door klinisch psycholoog Fred Plukker (voorzitter) en oud-internist Frans Corstens (portefeuille zorg). NRC