Kortkolom sport

Rodriguez steviger in leiderstrui na ritzege

Mirador de ezaro. Joaquim Rodriguez heeft zijn leidende positie in de Ronde van Spanje verstevigd. De Spaanse renner van Katoesja won gisteren de etappe met aankomst op de zeer steile Mirador de Ezaro. Alberto Contador gaf acht seconden prijs, Alejandro Valverde eindigde als derde op 13 seconden. Raborenner Robert Gesink kwam op de twee kilometer lange slotklim goed voor de dag: hij finishte als vierde op slechts 20 seconden. De rit werd bepaald door een lange vlucht van Amaël Moinard, Mikel Astarloza, Kevin de Weert en Cameron Meyer. Op de slotklim konden zij niet voorblijven op het ontketende duo Contador en Rodriguez. Rodriguez plaatste op 500 meter van de finish een venijnige jump en soleerde naar de dagzege. Door zijn goede optreden verstevigde Robert Gesink zijn vijfde plaats in het algemeen klassement. Met Laurens ten Dam (9) en Bauke Mollema (10) heeft Rabobank nog twee renners in de top van het klassement. (NRC)

Iniesta gekozen tot beste speler Europa

Monaco. Andrés Iniesta is gekozen tot de beste voetballer op de Europese velden. De Spaanse middenvelder van FC Barcelona kreeg van een panel van sportjournalisten de voorkeur boven Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. De prijs werd uitgereikt tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League in Monaco. Iniesta sleepte deze zomer met Spanje de Europese titel in de wacht. Bovendien werd ‘El Blanquito’ uitgeroepen tot beste speler van het EK. Met FC Barcelona greep hij afgelopen seizoen naast de hoofdprijzen. (Novum)

‘Tourtitels Armstrong voor eeuwig vacant’

Parijs. Als het aan de Franse wielerbond (FFC) ligt, blijven de zeven tourtitels die Lance Armstrong werden ontnomen voor altijd vacant. „Dat doen we om controverse over de geloofwaardigheid van eventuele winnaars te voorkomen”, stelde de FFC gisteren in een verklaring. Armstrong besloot zich vorige week niet langer te verdedigen tegenover alle dopingbeschuldigingen. Het Amerikaans antidopingbureau USADA ontnam hem daarop zijn zeven tourzeges. Omdat ook de meeste nummers twee bij dopingzaken zijn betrokken, wil de Franse bond graag dat de tourtitels vacant blijven. De FFC wil ook dat de Texaan zijn prijzengeld uit de Tour, een bedrag van 2,9 miljoen euro, terugbetaalt. (NRC)

Martina loopt eindzege Diamond League mis

Zürich. Churandy Martina is er gisteren niet in geslaagd op de 200 meter de eindzege in de Diamond League binnen te halen. De Nederland recordhouder kwam in een regenachtig Zürich niet verder dan de zesde plek, in 20,62. De race werd in een tijd van 19,66 gewonnen door olympisch kampioen Usain Bolt. Door het matige optreden van Martina ging de eindzege in de Diamond League uiteindelijk naar de Jamaicaan Nickel Ashmeade. Hij snelde in 19,85 als tweede over de finish en kwam uit op een totaal van vijftien punten. De Martina, derde in het eindstand, liep naast een geldprijs ook een diamant mis. (NRC)

Yoshida verlaat VVV voor Southampton

Venlo. Maya Yoshida verruilt VVV-Venlo voor Southampton. De 24-jarige Japanse verdediger heeft bij de club uit de Premier League een contract getekend voor drie jaar. Met de transfer is een bedrag van twee miljoen euro gemoeid. Yoshida, die bij het Japanse Nagoya Grampus Eight speelde, kwam in 2010 naar Venlo. De international speelde 54 wedstrijden in de eredivisie voor VVV. Hij wist daarin vijf doelpunten te maken. (NRC)