Kortkolom buitenland

In Noorse leger mogen keppel en hoofddoek

Rotterdam. Het Noorse ministerie van Defensie heeft militairen toestemming gegeven religieuze symbolen te dragen als keppeltje (voor joden), hoofddoek (voor moslims) of tulband (voor sikhs). Ook mogen armbanden worden gedragen met religieuze symbolen. Majoor Tor Simen Olberg vertelde de krant Aftenbladet dat het besluit genomen is omdat de geloofsverscheidenheid in het leger de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Een woordvoerder van de rechts-nationalistische Vooruitgangspartij keerde zich fel tegen dit besluit, dat in zijn ogen de neutraliteit van het leger aantast. Vrouwelijke politieagenten in Noorwegen mogen geen hoofddoek dragen. (NRC)

Moordenaar eist vrijlating Pussy Riot

Moskou. De Russische politie zoekt naar een verband tussen een dubbele moord in Kazan en de punkband Pussy Riot, waarvan drie leden onlangs tot twee jaar strafkamp werden veroordeeld na een ‘punkgebed’ in een kathedraal. Bij de lichamen van een 76-jarige vrouw en haar 38-jarige dochter stond met bloed op de muur geschreven dat de bandleden vrijgelaten moeten worden. Volgens de Russisch-orthodoxe kerk zijn degenen die de band steunen moreel verantwoordelijk. De politie waarschuwt dat de moordenaar met zijn boodschap mogelijk het onderzoek op een dwaalspoor wilde brengen. (AP)

IAEA: Iran verdubbelt aantal centrifuges

Wenen. Iran heeft in een jaar tijd het aantal centrifuges verdubbeld, waarmee uranium in een ondergrondse nucleaire installatie bij de plaats Fordow verrijkt kan worden. Het Internationale Atoomenergie Agentschap IAEA heeft dat gisteren bekendgemaakt. Hieruit blijkt, concluderen analisten, dat Iran ondanks meer internationale sancties onverminderd blijft doorgaan met zijn nucleaire programma. Ook wees het IAEA erop dat Iran op een andere plek die het agentschap wilde bezoeken gebouwen had afgebroken en materiaal had afgevoerd, vermoedelijk om te verbergen dat hier nucleaire experimenten hadden plaatsgevonden. (Reuters)

Britse kraker voortaan naar strafrechter

Londen. Kraken is vanaf morgen in Groot-Brittannië een criminele daad. Eigenaren van een kraakpand kunnen voortaan met een beroep op het strafrecht krakers laten vervolgen. Tot nu toe moesten zij een civiele procedure beginnen om krakers uit hun pand te laten verwijderen. Volgens critici worden zo kwetsbare mensen gecriminaliseerd en zal het aantal daklozen toenemen. (BBC)