Kortkolom binnenland

Burgemeester Utrecht permanent beveiligd

Utrecht. Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht wordt, zowel thuis als op het stadhuis, permanent beveiligd wegens bedreigingen. Dit heeft de politie vanmorgen bevestigd. Politie en gemeente willen niet zeggen uit welke hoek de bedreigingen komen. Wel zegt een politiewoordvoerder dat het om „zeer serieuze bedreigingen” gaat. De burgemeester kan wel gewoon zijn werk doen, aldus een gemeentewoordvoerder. Afgelopen woensdag kwam bij de politie de eerste melding van bedreiging binnen, waarna Wolfsen direct werd beveiligd. De politie doet onderzoek naar mogelijke daders. Vorig jaar werd de burgemeester ook bedreigd, door een man die zijn uitkering was kwijtgeraakt. (NRC)

Huldiging Kuipers, tenten weggewaaid

Noordwijk. Astronaut André Kuipers werd gistermiddag officieel welkom geheten in Nederland na een ruimtereis van ruim tweehonderd dagen. De 53-jarige Kuipers werd met een helikopter van de marine afgezet op het strand bij Noordwijk, ter hoogte van Estec, het centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Onder de honderden belangstellenden waren zijn familie, kroonprins Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD). Door het onstuimige weer bezweek vanochtend een deel van de tenten die bij de huldiging werden gebruikt. De wind tilde ze op en blies ze over de boulevard. Er vielen geen gewonden. Ook elders langs de kust zorgden wind en regen voor overlast. De ANWB waarschuwde weggebruikers langs de westkust voor windstoten. (NRC)

Geen kort geding van geschorste arts VUmc

Amsterdam. Een kort geding tussen de geschorste longarts Piet Postmus en het VUmc is van de baan. Het ziekenhuis en de arts gaan met elkaar in gesprek. Dat meldde de advocaat van Postmus. Gisteren kondigde de arts het kort geding aan. De arts werd vorige week de laan uitgestuurd door het Amsterdamse ziekenhuis omdat hij zijn zorgen over een langlopend conflict op de longafdeling naar buiten had gebracht. Vooruitlopend op zijn ontslag werd de arts op non-actief gesteld. De rechtbank buigt zich over enkele weken over de ontslagaanvraag. Postmus wilde tot die tijd blijven werken en had daarom een kort geding aangespannen. (NRC)

‘Spaans toestel draaide geen Arabische muziek’

Rotterdam. In de cockpit van het vliegtuig van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling dat woensdag begeleid door F-16’s op Schiphol landde, is geen Arabische muziek gedraaid. Dat zegt de piloot van het toestel, zo heeft de NOS gisteren gemeld. Zijn uitspraak gaat in tegen die van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die zei dat de luchtverkeersleiding melding had gemaakt van de Arabische muziek. De F-16’s werden de lucht in gestuurd omdat mogelijk sprake was van een gijzeling in het vliegtuig. Het bleek vals alarm. (Novum)

Broer niet bestraft voor dood honkballer

Rotterdam. Jason Halman krijgt geen straf voor het doodsteken van zijn broer Gregory, honkballer in de Amerikaanse Major League, op 21 november vorig jaar. De rechtbank in Rotterdam heeft hem gisteren ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij is wel schuldig bevonden aan doodslag. Het Pieter Baan Centrum had het Openbaar Ministerie geadviseerd hem niet verder te vervolgen omdat hij ontoerekeningsvatbaar was op het moment dat hij zijn broer doodde. Jason wordt vermoedelijk wel behandeld. Hij heeft eerder aangegeven dat graag te willen. Beide broers kwamen uit voor het Nederlandse honkbalteam. (Novum)