Kijktips

NLD-20050328-BEILEN: Een bewoner van verpleeghuis Altingerhof stuit op een dichte deur naar zijn afdeling. Het verpleeghuis kwam afgelopen dinsdag in het nieuws, omdat de inspectie voor de Volksgezondheid de instelling als enige in Nederland onder verscherpt toezicht hield. Het huis heeft een te krappe bezetting voor de huiskamer. Ouderen worden op momenten alleen gelaten, als bijvoorbeeld medebewoners naar bed worden gebracht. Zie bericht BIN dd heden. ANP FOTO/DICK VOS ANP

Film

Closer (Mike Nichols, 2004, VS).

Veteraan Nichols (Who’s Afraid of Virginia Woolf, The Graduate) stort zich weer met volle overgave in het relationele mijnenveld. In een ragfijn spel tussen twee Amerikaanse vrouwen en twee Engelse mannen, intrigerend neergezet door het kwartet Natalie Portman, Julia Roberts, Jude Law en Clive Owen, springt de film van sleutelmoment naar sleutelmoment. In scènes van stilstand en verveling worden begrijpelijke, maar de meest destructieve keuzes gemaakt.RTL8, 20.30-22.35u.

U-571 (Jonathan Mostow, 2000, VS/F).

In grootscheepse, ambachtelijke oorlogsactiefilm moet een stel Amerikanen een Enigma-apparaat buitmaken uit een U-boot. De Britten waren niet blij met deze film vol aardige actiescènes op zee: hun heldenrol werd nu exclusief toegeschreven aan een stel Amerikanen. Met Harvey Keitel, Bill Paxton en Matthew McConaughey. RTL7, 20.00-22.15u.

Informatief

Hidcote: a garden for all seasons.

Documentaire over de geschiedenis van Engelands meest invloedrijke tuin van de twintigste eeuw en over de in Parijs geboren Amerikaan Lawrence Johnston, het mysterieuze genie achter het ontwerp en de uitvoering. Hidcote was de eerste tuin ooit die door de National Trust werd gerestaureerd (voor 3,5 miljoen pond). BBC 2, 20.00-21.00u.

Zembla: Wie verzorgt moeder – deel 2.

Vijf jaar geleden toonde Zembla beelden van een oude vrouw in een verpleeghuis, met een vieze luier en poep onder haar nagels. Nu blijkt dat in veel verpleeghuizen de situatie ook nu nog steeds schrijnend is. Ouderen liggen er nog steeds tot de middag in bed, vaak in vieze luiers. Douchen is een luxe, meestal niet eens één keer per week. Waar zijn de tienduizend extra handen aan het bed uit het regeerakkoord van 2010? Ned.2, 21.15-22.00u.