Je weet nooit wat er gebeurt

Wat is uw droombaan? Deze krant vraagt het kandidaat-Kamerleden. Tijdens de verkiezingscampagne elke dag een aflevering.

beeld Merlijn Doomernik

tekst Freek Staps

‘Later, als ik 65 ben, ga ik reizen. Dat zeggen anderen dan. Maar je weet nooit wat er gebeurt dus mijn man en ik bedachten: laten we het nú maar doen.

Laos, Alaska, Zambia. Het reizen relativeert, dat vind ik er zo mooi aan, hè.

Oeganda, Ethiopië, China, hoe heet dat nou, ja, Sri Lanka. We maken ieder jaar zo’n reis. Kenia, Mexico, Cuba, ik heb ook gezien dat we met ontwikkelingssamenwerking minder vanuit hier moeten kijken wat ze dáár nodig hebben. Amerika, Cambodja, je ziet al snel hoe het anders kan. Wij zijn zó geïnstitutionaliseerd hier. Thailand, Dubai, Zuid-Afrika. En landen in Europa, hè, maar die ga ik niet allemaal langs.

Als Floortje Dessing dan op tv komt met een reisprogramma, zitten Jan Maarten en ik samen op de bank, kopje thee erbij. Dan kan ik echt genieten van alle nieuwe plekken die je dan ziet. Dáár wil ik dan graag nog naar toe. En dáár. Naar Suriname, Turkije of Birma. Alleen eerst even sparen.

Ik zou wel naar het buitenland willen, voor vast, maar mijn man heeft Nederlands recht gestudeerd en heeft advocatenkantoren in Hoogeveen en Assen. Stel nou dat ik een mooi programma zou mogen maken, misschien dat hij de boel dan verkoopt. Kunnen we mooi weer samen op reis.”

    • Freek Staps