Isaac eist zes levens, maar luwt en trekt over

Inwoners van New Orleans die het slachtoffer werden van Isaac hebben dozen ontvangen met voedsel van hulporganisaties. Foto AFP

De Amerikaanse zuidkust herademt nu orkaan Isaac is uitgeraasd en noordwaarts is getrokken. Het water zakt, het stroomnet werkt weer en winkels en restaurants gingen vandaag weer open in de zuidelijke staten Louisiana en Mississippi.

Op de gezwollen Mississippi mag inmiddels weer voorzichtig worden gevaren. De doorreis van Isaac heeft zeker zes mensen het leven gekost schrijft persbureau AP. Meer dan vijfduizend mensen verblijven nog in noodonderkomens. De hulpdiensten hebben ongeveer vijfhonderd mensen per boot uit hun door het water afgesloten huizen moeten bevrijden.

Isaac liet op sommige plaatsen maar liefst 410 millimeter regen vallen. Omdat de orkaan niet in de schaduw kon staan van zijn verwoestende voorgangers Betsy en Katrina maakten doorgewinterde zuiderlingen zich weinig zorgen.

Omdat Isaac lang boven de kust van de Golf van Mexico bleef hangen stuwde de storm het zeewater wel hoger op dan verwacht. Een dam in de Tangipahoa-rivier in Louisiana hield ternauwernood stand.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney beloofde vandaag getroffen steden en dorpen te bezoeken. President Barack Obama doet maandag het rampgebied aan.

    • Annemarie Coevert