Ikea opent bank in Nederland - zonder toezicht

Een banner van de site van Ikano Bank, de Ikea-bank die sinds vandaag in Nederland actief is.
Een banner van de site van Ikano Bank, de Ikea-bank die sinds vandaag in Nederland actief is.

Het Zweedse meubelconcern Ikea opent vandaag in Amsterdam de Ikano Bank Nederland. De bank heeft geen Nederlandse bankvergunning en valt dus niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, zegt toezichthouder De Nederlandsche Bank. Ikano bestrijdt dat.

De Ikano Bank Nederland is bedoeld om klanten de mogelijkheid te bieden bij Ikea spullen te kopen zonder dat zij daar op dat moment geld voor hebben. De bank is als kredietverlener al actief in negen andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Duitsland. In Zweden biedt Ikano ook spaarproducten en hypotheekleningen aan.

Op de website van de bank noemt het concern het “heel handig” dat er een financiële instelling gekoppeld wordt aan het meubelwarenhuis, voor “als je nu iets wilt en niet later”. Consumenten betalen een rente over het voor hun aankoop geleende geld van 13 procent per jaar. Ikano gaat een eigen creditcard uitgeven, de ‘Ikea Family Betaalkaart’.

‘Ikano mag niet suggereren dat ze een bankvergunning heeft’

Volgens de eigen website is de bank in Nederland onderworpen aan de financiële toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank (DNB). Dat wordt betwist door een woordvoerder van DNB. “Ikano Bank Nederland beschikt niet over een bankvergunning. Ze mag dat niet op hun site suggereren.”

Omdat het moederbedrijf uit een andere lidstaat van de Europese Unie komt, in dit geval Luxemburg, mag de bank zonder vergunning een bijkantoor in Nederland openen. Mocht Ikano ook in Nederland spaargeld gaan aantrekken, dan vallen toekomstige spaarders niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dat een maximum van 100.000 euro aan spaargeld garandeert in geval van faillissement.

Onderdeel van Ikano Group, die ook vastgoed financiert en verzekert

Ikano Bank maakt onderdeel uit van de Ikano Group dat geregistreerd is in Luxemburg. Dit bedrijf, net als Ikea in handen van de 86-jarige Zweedse oprichter Ingvar Kamprad en zijn familie, biedt veel meer financiële diensten aan, waaronder vastgoedfinanciering en verzekeringen. De omvang van dat concern is onbekend. Ikea zelf heeft een omzet van ruim 23 miljard euro. Er werken wereldwijd 145.000 mensen. Bij Ikano Bank Nederland werken vooralsnog 11 mensen. Ze wordt geleid door de Zweedse Asa Färm, die al sinds 2001 voor de Zweedse Ikano Bank werkt.