Ikea opent bank in Nederland - zonder toezicht

De Ikano Bank Nederland beschikt niet over een bankvergunning, aldus De Nederlandse Bank.

Amsterdam. Naast de BILLY kast, de ARÖD bureaulamp en de LEKMAN opbergbox gaat het Zweedse meubelconcern Ikea een nieuw product lanceren: een bank. Niet om op te zitten, maar om geld bij te kunnen lenen.

Vandaag presenteren de Zweden in Amsterdam Ikano Bank Nederland, bedoeld om klanten de mogelijkheid te bieden bij Ikea spullen te kopen zonder dat zij daar op dat moment geld voor hebben. „Heel handig”, zegt de website van Ikano Bank, „als je nu iets wilt en niet later.” Consumenten betalen een rente over het voor hun aankoop geleende geld van 13 procent per jaar. Ikano gaat een eigen creditcard uitgeven, de ‘IKEA FAMILY Betaalkaart’.

De bank is als kredietverlener al actief in negen andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Duitsland. In Zweden biedt Ikano ook spaarproducten en hypotheekleningen aan.

Volgens de eigen website is de bank in Nederland onderworpen aan de financiële toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank. Dat wordt betwist door een woordvoerder van DNB. „Ikano Bank Nederland beschikt niet over een bankvergunning. Ze mag dat niet op hun site suggereren.” Omdat het moederbedrijf uit een andere lidstaat van de Europese Unie komt, Luxemburg, mag de bank zonder vergunning een bijkantoor in Nederland openen. Mocht de Ikano ook in Nederland spaargeld gaan aantrekken, dan vallen toekomstige spaarders niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dat een maximum van 100.000 euro aan spaargeld garandeert.

Ikano Bank maakt onderdeel uit van de Ikano Group dat geregistreerd is in Luxemburg. Dit bedrijf, net als Ikea in handen van de 86-jarige Zweedse oprichter Ingvar Kamprad en zijn familie, biedt veel meer financiële diensten aan, waaronder verzekeringen. De omvang van dat concern is onbekend. Ikea zelf heeft een omzet van ruim 23 miljard euro. Er werken wereldwijd 145.000 mensen. Bij Ikano Bank Nederland werken vooralsnog 11 mensen.

    • Philip de Witt Wijnen