Hiphopman Chris Lighty (44) dood gevonden

Chris Lighty (44), een van de invloedrijkste hiphopmanagers in de VS, is donderdagochtend na een ruzie met zijn echtgenote dood aangetroffen in zijn huis in de Bronx, New York. Lighty werd gevonden met een 9mm-pistool naast zich. De manager die werkte met grote sterren als 50 Cent, Busta Rhymes en Diddy, was in een echtscheiding verwikkeld en had belastingproblemen. Hij zou zichzelf in het hoofd hebben geschoten.

In een reactie via Twitter noemde Def Jam-oprichter Russell Simmons, die Lighty in de jaren tachtig bij zijn eigen managementbedrijf betrok, de veertiger „een van de grote architecten” van hiphop. Rapper Fat Joe tweette dat Lighty „mijn leven heeft gered”.

Lighty speelde als oprichter en bestuursvoorzitter van Violator Management een cruciale rol bij de transformatie van hiphop naar een internationaal miljardenimperium. Hij was niet alleen nauw betrokken bij succesvolle muziekcarrières maar sloot ook buiten de traditionele wegen lucratieve zakelijke deals voor zijn artiesten en hielp de grote verzakelijking van hiphop in gang te zetten.

Een van de meest besproken deals van Lighty was de samenwerking tussen rapper 50 Cent en Glacéau Energy Brands. 50 Cent verscheen drie jaar lang in commercials voor het drankje Vitaminwater in ruil voor 10 procent van de aandelen, en verdiende naar verluidt tussen de 60 en 100 miljoen dollar toen Coca-Cola in 2007 het bedrijf kocht. Lighty sloot al in de jaren negentig zeer goede deals met merken voor zijn acts, zoals voor LL Cool J (Gap) en Busta Rhymes (Mountain Dew) en was wegbereider van het huidige klimaat waarin muziek voor menig hiphopmiljonair nog maar voor een fractie van het totale inkomen zorgt.

    • Saul van Stapele