‘Het mag allemaal niets kosten’

Marco van Basten verwijt de clubleiding van Heerenveen passiviteit als het op transfers aankomt. De trainer mist de kwaliteit in zijn selectie om goed te kunnen presteren.

None

Heerenveen. - Hij knipoogt zelfs nog even in het voorbijgaan. Totaal ontspannen liep Marco van Basten gisteravond richting uitgang van het Abe Lenstrastadion. Door de draaideur, waar hij aan de terugreis naar woonplaats Amsterdam begon. Gebruind hoofd, waardige tred. Aan niets was te zien dat de trainer van Heerenveen zojuist de aanval op de clubleiding had geopend. Zijn boodschap: „Je investeert niks, dus vraag je om problemen.”

Heerenveen verloor gisteren ook de tweede wedstrijd van het Noorse Molde FK (1-2) en heeft zich daarmee niet geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Spelers gleden uit als jonge herten op ijs, passes over vijf meter eindigden evenzoveel meters achter een medespeler. Het halflege stadion droeg bij aan de sfeer van een maandagavondwedstrijd in de beloftencompetitie.

In de competitiewedstrijd tegen AZ (0-0) afgelopen weekend had Van Basten nog druk gesticulerend langs de zijlijn gestaan. Nu berustte hij in zijn dug-out in het gestuntel van zijn elftal. Van binnen, zo zou later blijken, kookte hij. Niet dat hij boos is op zijn spelers. „Je kunt ze niet zo gek veel verwijten.” Er is gewoon niets beters voor handen. En daar maakt hij zich wel kwaad over.

De persconferentie na afloop kabbelde voort over wat er mis ging tegen Molde, over zijn gevoelens bij de wedstrijd zondag tegen zijn oude club Ajax („doet me niet zo gek veel”) en over het debuut van vleugelspeler Daniël de Ridder. Tot het aankoopbeleid ter sprake kwam. „We hebben niet eens de kwaliteit om een serieuze kans te maken tegen Molde.” En: „Het mag allemaal niets kosten, dat kun je niet ongestraft doen.” Maar: „Ik heb me daar bij neergelegd. Ik ga mijn eigen gang en probeer een zo representatief mogelijk elftal op te stellen.” Ogenschijnlijk berustend: „Ik ga wel verder met deze jongens.”

Direct na de wedstrijd had Van Basten tegen Omrop Fryslân al gezegd dat het met deze selectie „stoeien in het rechterrijtje” van de eredivisie wordt. De transfervrije nieuwkomers noemde hij „versterkingen tussen aanhalingstekens”. Heerenveen verdiende deze zomer 17 miljoen euro aan de verkoop van de voltallige voorhoede. „De helft van wat er binnenkomt zouden ze gaan herinvesteren”, aldus Van Basten. „Ze hebben geen euro uitgegeven. Ik kan hoog en laag springen, maar als ze het niet doen, dan doen ze het niet.”

En zo maakt Heerenveen al vroeg kennis met de onafhankelijke geest van Van Basten. Hij zegt wat hij wil, wanneer hij dat wil. Consequenties zijn voor hem, Marco van Basten. Hij kiest er voor wanneer hij begint over het gebrek aan investering in de spelersselectie. En hij bepaalt zelf wanneer hij klaar is met zijn weloverwogen statement. „Zo, en nu heb ik er genoeg over gezegd. Zijn er nog andere vragen?”

In de beleving van Van Basten worden toezeggingen niet nagekomen. Een recept voor rampspoed. Het scenario van trainer Erwin Koeman bij FC Utrecht dreigt. Vorig seizoen zag die na zijn aanstelling zijn beste spelers één voor één de deur uitlopen naar betere clubs. Er kwam weinig voor terug. Half oktober hield hij er al mee op.

Heerenveen werd vorig seizoen vijfde in de eredivisie onder Ron Jans. De voorhoede was van internationale klasse. Met Van Basten leek de charismatische trainer binnengehaald te zijn die topscorer van de eredivisie Bas Dost, assistkoning Luciano Narsingh en dribbelaar Oussama Assaidi tot een extra seizoen in Heerenveen zou kunnen bewegen. Ze vertrokken één voor één.

Johan Hansma, technisch-directeur van Heerenveen, was gisteren en vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. En vannacht sluit de transfermarkt, maar Van Basten maakt zich op voor een stoeipartij in het rechterrijtje.

    • Bart Hinke