‘Het is het CDA enkel te doen om macht, ongeacht inhoudelijke visie van een kabinet’

Het is campagnetijd en dus tijd voor debat. Op nrc.nl gaan de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties met elkaar in debat middels een briefwisseling.

Vandaag: de brief van de voorzitter van de JS, Toon Geenen, in reactie op de brief van Arrie Vis van gisteren.

Hoi Arrie,

Het gaat goed met de campagne, zo goed zelfs dat we ook een beetje campagne hebben gevoerd voor de VVD door kiezers via onze posters op de hoogte te brengen van het ware VVD-verhaal. Uit jouw verhaal over minder genuanceerd zijn als politieke jongerenorganisatie begrijp ik dat je dergelijke acties steunt, waarvoor dank.

‘Ik snap dat jongeren niet betrokken willen zijn bij het CDA’

Op om je brief te komen, ik begrijp het goed als jongeren niet betrokken willen zijn bij het CDA. Mij bevreemd het eerder dat er überhaupt nog mensen betrokken willen zijn bij het CDA. Iedere rechtgeaarde christendemocraat zou inmiddels door moeten hebben dat het het CDA alleen om de macht te doen is. Het PVV-avontuur heeft laten zien waartoe het CDA op aard is: regeren, ongeacht de inhoudelijke visie van een kabinet. Een schandvlek op het blazoen van het CDA, die de christendemocratische kiezer nog lang niet vergeten is.

‘Toen bleek dat geen hond CDA stemt, waren jullie ineens tegen de langstudeerboete’

Ik vind het erg dapper van je dat je durft te beginnen over het sociaal leenstelsel. Jouw CDA heeft de langstudeerboete uitgevonden en tot aan het Kunduz-akkoord met hand en tand verdedigd. Toen bleek dat geen hond meer op het CDA stemt, waren jullie opeens tegen. Kan het nog gekker? Ik dacht van niet, maar kennelijk wel: jij beweert dat het CDA de schutspatroon is van alle studenten. Kennelijk denken jullie dat studenten niet goed wijs zijn.

Het sociaal leenstelsel zoals de PvdA dat voorstelt is veel eerlijker dan de studiefinanciering overeind houden. Studenten profiteren individueel enorm van hun opleiding, dus waarom moet iedereen in Nederland meebetalen aan een groep die zichzelf ontzettend goed kan bedruipen. Dat is oneerlijk, en daarom is het beter als iedereen die veel geld verdiend vanwege zijn of haar studie daarvoor betaalt. Zo kan iedereen blijven studeren, zodat Nederland sterker wordt.

‘Wij hechten geen waarde aan CPB-berekeningen’

Over de berekeningen van het CPB kan ik kort zijn: de Jonge Socialisten hechten daar weinig waarde aan. Tussen nu en 2040 kan zo ontzettend veel gebeuren dat we nu niet kunnen voorzien (van een nieuwe grote crisis tot een uitvinding die ons allemaal schatrijk maakt), dat het erg vreemd is om elkaar aan te vallen op de uitwerking van verkiezingsprogramma’s over dertig jaar. Het is zoals Samsom zegt: het gaat niet alleen om concrete maatregelen en voorbeelden, maar vooral om hoe goed je kompas werkt. Want de komende tijd gaat gepaard met veel onzekerheid, en dan kan je maar beter een goed richtingsgevoel hebben. We hebben de afgelopen twee jaar gezien dat het politieke kompas van het CDA kapot is.

Met vriendelijke groet,
Toon Geenen

Eerdere brieven in deze serie:
- CDJA aan JS: ‘PvdA wil zo veel lenen tot je naast Grieken op strafbank zit’
- SGP aan PerspectieF: ‘ChristenUnie, hoeveel christelijke waarden telt een eventueel coalitieprogramma?’
- PerspectieF aan SGP-jongeren: ‘SGP, wanneer beginnen jullie nou eens met verduurzamen?’
- DWARS aan JD: ‘D66, stop nou eens VVD-light te spelen. Kies niet voor markt, maar vergroening’
- JD aan DWARS: ‘GroenLinks, fuseer gewoon met de Partij voor de Dieren’
- ROOD aan JS: ‘De SP ontkent problemen? Wij waarschuwden juist voor ellende rond euro’
- JS aan ROOD: ‘SP, wordt het niet eens tijd voor een eerlijk verhaal?’
- CDJA aan JOVD: ‘Jammer dat het CDA de restanten van het Kunduz-akkoord bij het vuilnis zet’
- JOVD aan CDJA: ‘CDA, zijn jullie tot inzicht gekomen of populistisch aan het roeptoeteren?’

    • Toon Geenen