‘Goede tijden’ als leerschool voor het leven

Maandag begint seizoen 23 van de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Wilfred Takken bezocht de fandag. Joelen bij de ontblote torso van Mega Toby. En Ferry Doedens strijkt zijn bank.

‘In GTST zit veel herkenning. Er gebeuren dingen die in het dagelijks leven ook gebeuren’, zegt Marit van Mechelen (17). „Ik had een vriendje die vreemd ging. Hij heet Mark. Dat gebeurt in GTST ook; dat je dan zo de deur achter je dichtklapt.”

Net als 4.500 andere fans is de Haagse scholiere, met haar vriendin Elise Heerema (16), deze zaterdag naar de Utrechtse concertzaal Vredenburg Leidsche Rijn (De Rode Doos) gekomen voor GTST Live, de tweede fandag voor liefhebbers van de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. In drie verschillende shows kunnen de fans de castleden bekijken, naar korte interviews luisteren, en zelf vragen stellen.

Marit en Elise zijn net geslaagd voor de havo: „Wij blijven altijd thuis voor GTST, we hebben een eigen televisie op onze kamer. Als we naar korfbal moeten, kijken we de volgende ochtend.”

Elise: „Ook herkenbaar in GTST zijn de irritaties met je familie.”

Marit: „Nina is het leukste. Omdat ze zo verwend is. Dat ben ik ook een beetje. Ze houdt niet van kamperen. Ik ook niet.”

Elise: „Alleen ongelukken, ziektes, dood; dat kennen wij niet zelf. Het zijn eigenlijk meer slechte tijden dan goede tijden.”

Marit: „We zijn hierheen gekomen omdat we ze een keertje in het echt willen ontmoeten.”

Elise: „Ik ga me echt niet als een hysterica aanstellen.”

Marit: „Zij gaan ook gewoon naar hun werk.”

Goede Tijden, Slechte Tijden (doorgaans GTST genoemd, met de klemtoon op de S) is de eerste en enige Nederlandse dagsoap. Ooit waren er wel wat concurrenten, maar die zijn allemaal afgehaakt. De soap is nog altijd mateloos populair. Iedere dag kijken anderhalf miljoen mensen en iedere dag staat de serie weer op nummer 2 in de kijkcijfer-top-tien, net achter het journaal.

De soap is in 1990 opgezet door producent Joop van den Ende en gebaseerd op de Australische soap The Restless Years (1977-1981). De Australische verhaallijnen zijn echter al sinds seizoen 3 vervangen door eigen werk. Veel beroemde acteurs begonnen hun carrière in de serie: Katja Schuurman, Antonie Kamerling, Isa Hoes, Rick Engelkes, Victoria Koblenko, Johnny de Mol, Georgina Verbaan. Producent Reinout Oerlemans maakt er zijn tv-debuut.

Uit de beginjaren zijn zo’n vijf spelers blijven hangen, de rest is jong en nieuw. Afgaande op de mensen op deze fandag heeft ook het publiek zich verjongd: overwegend meisjes en jonge vrouwen. Fan zijn is ook meer iets voor vijftien- dan voor veertigjarigen.

In de hal kun je GTST-spulletjes kopen. Posters, dvd’s, een opbergdoos voor papieren zakdoekjes, voor als het je te machtig wordt.

Een door het stalen raamwerk van de Rode Doos heen snijdend gegil weerklinkt als twee mannelijke GTST-spelers de zaal in lopen. Ze komen op door het gangpad, zodat je ze ook even van dichtbij kan bewonderen. Of aanraken. Ferry Doedens (Lucas, de homo) en Guido Spek (Sjoerd, rebel met staart) lopen het podium op en zingen een gelegenheidslied: Ik ben verliefd op een pizza.

Het podium is ingericht als Hotel de Rozenboom, het verzamelpunt in de serie. Lage zitjes over de hele breedte en rechts de bar, waar de barman uit de serie de drankjes inschenkt.

Presentator Peter van der Vorst („Weinig mannen in de zaal. Allemaal homo’s zeker, hè?”) leidt in. Als eerste krijgen we alvast exclusief de eerste aflevering van het nieuwe seizoen te zien. Best leuk, zo met zijn allen kijken. Gejoel bij zoenende mannen, hoongelach bij potsierlijke momenten. Bijvoorbeeld als het blonde meisje Sjors in het ziekenhuis zit nadat haar broer Jack expres is aangereden door haar ex-vriend Bing. Dramatisch zegt ze: „Ik raak iedereen kwijt van wie ik hou.” Zegt Tim droog: „Dat is niet leuk, nee.”

Dan komen de vragen uit de zaal. Een meisje vraagt aan Ferry Doedens: „Hoe is het met je bank thuis?”

Doedens onthult dat hij zijn bank strijkt, twee of drie keer per week. En dat hij er zelden op zit omdat er dan kreukels in komen: „Het is een IKEA-bank en hij is niet goed geniet.”

Een man in de zaal vraagt of hij een rolletje kan spelen in GTST, als politieagent. Een castlid vraagt: „Heeft u ervaring?”

De fan: „Ja, ik heb een moord opgelost op het Onze Lieve Vrouwe Plein in Maastricht.”

Werkelijk oorverdovend wordt het gejuich als we een filmpje te zien krijgen van het nieuwe personage Mike (Vlaming Louis Talpe, bekend als Mega Toby uit Mega Mindy). Tot onuitsprekelijk geluk van de honderden vrouwen in de zaal is hij even met ontblote torso te zien.

De cast doet een GTST-quiz met het publiek, waaruit blijkt dat de fans zonder moeite de plotwendingen van jaren her kunnen oplepelen. „Àaààh!” roept de zaal als we ‘superschattige’ babyfoto’s van de spelers te zien krijgen.

GTST Live is een opmaat naar het nieuwe seizoen, dat maandag begint. Om de honger van de fans tijdens de zomerstop te stillen, bracht RTL de app ‘Wie is Tim’ uit. In de serie is een mysterieus nieuw personage opgedoken. Met de app kon je iedere week een nieuw filmpje zien, waarin tipjes van de sluier werden opgelicht. De app werd maar liefst 250.000 keer gedownload. En ook al snel gehackt, zodat Tims geheim allang op straat ligt. Nog voor hij goed en wel is begonnen, is acteur Beau Schneijder, die Tim speelt, al een bekende Nederlander: „Op straat zeggen de mensen: ‘Hé, jij ben toch Wie is Tim?’”

Tijdens de show zit in de verlaten lobby Johan Schaake uit Sittard. Hij kijkt wel graag naar GTST maar deze live show hoeft hij niet te zien: „Ik ben hier om mijn zoon Nils weg te brengen. GTST is zijn leven. Hij praat over niets anders.” Nils is 24 jaar, maar hij moet nog gehaald en gebracht worden door zijn ouders. Schaake: „Hij is niet echt geestelijk gehandicapt, maar hij ligt wat achter.”

Net als andere fans benadrukt Schaake dat GTST zo herkenbaar en realistisch is: „Zoals laatst met die homofilie. Nu is dat geaccepteerd.” Schaake doelt op de beruchte zoenscène in seizoen 21 tussen twee jongens. Schaake: „En nu heb je die twee Turkse meiden erin. Dat is wat je ook op straat ziet: eentje die er helemaal los van is, en eentje die er juist naar terugkeert. Dat is de realiteit.”

Volgens Schaake is GTST ook een leerschool: „Dan laten ze bijvoorbeeld zien dat iemand in de disco een pilletje in het glas van een meid doet. Die meid is helemaal van slag af. Dat is de realiteit. Kinderen leren daarvan: dat je moet oppassen.”

Goede Tijden, Slechte Tijden Seizoen 23, vanaf maandag iedere werkdag op RTL 4, 20.00-20.30 uur.