Gezond verstand en fietsen

Een beetje lezer wrijft zich verlekkerd in de handen, een nieuw seizoen vol boeken om je tanden op stuk te bijten en je hersens luid en langdurig te laten kraken.

Neem alleen al zo’n overzichtelijk basisvraagstuk als de verhouding tussen democratie en kapitalisme. Ik kijk uit naar drie boeken die zich, elk vanuit een eigen invalshoek, hierover buigen. In september verschijnt Identiteit van de Vlaamse psycholoog Paul Verhaeghe, waarin hij de effecten van dertig jaar marktdenken op onze psyche onderzoekt - als Oostduitsers door het communisme een Mauer im Kopf kregen, wat schuilt er dan aan concurrentiedrift en liberalisering in onze eigen zielen? Inzicht biedt hopelijk ook de originele gedragseconome Henriëtte Prast met Waarom gezond verstand tot domme keuzes leidt, over de manier waarop bedrijven en instituties onze ‘vrije keuzes’ sturen en vormgeven (jan.). En in november verschijnt een vertaling van Max Webers De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme uit 1920, het oerwerk over de mentaliteit die het twintigste-eeuwse kapitalisme vormgaf, een moraal waarnaar nu openlijk wordt terugverlangd.

Vorig jaar al werd aangekondigd een groot boek van Louise Fresco over voedsel, Hamburgers in het Paradijs, dat nu begin oktober zal verschijnen. Benieuwd wat de voormalig topvrouw van de FAO en tegenwoordig hoogleraar duurzame ontwikkeling schrijft over de toekomst van ons eten in het licht van klimaatverandering, voedselspeculatie en boerenmarkten en of zij nog meer olie op het vuur van het voedseldebat gooit.

En dan zijn er altijd nog boeken over onderwerpen die nergens op de agenda staan, boeken waarnaar je benieuwd bent omdat je geen idee hebt wat erin staat. Een Amerikaan, Pete Jordan, publiceert bij Podium De Fietsrepubliek, over de fietscultuur van Amsterdam, erg trefzeker idee, en wat een buitenlander daarover te zeggen heeft maakt nieuwsgierig. Ook goed bedacht: Reinildis van Ditzhuyzen komt met Leve de Koning, het koningshuis voor kinderen verklaard. Vele liefhebstertjes van al wat prinses is, zullen haar dankbaar zijn.

    • Maartje Somers