Geen snelheidscontroles vanwege tekort aan verkeersborden

Een verkeersbord geeft de maximum snelheid van 130km per uur aan.
Een verkeersbord geeft de maximum snelheid van 130km per uur aan. Foto Hollandse Hoogte / Joost Hoving

De politie houdt de komende tijd geen snelheidscontroles op de snelwegen waar vanaf morgen 130 kilometer per uur mag worden gereden. Men kampt met een gebrek aan verkeersborden.

Dat schrijft de Telegraaf vanochtend. Volgens de regels moet de maximumsnelheid om de honderd meter aan beide kanten van de weg worden aangegeven op de gebruikelijke verkeersborden bij opritten en op hectometerpaaltjes. De oude borden zijn echter nog niet op alle plaatsen vervangen. Wegbeheerder Rijkswaterstaat erkent de fout tegenover de Telegraaf.

Volgens woordvoerder Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie kunnen er pas snelheidscontroles worden uitgevoerd als de politie zich aan de regels houdt. Koelman:

“Om te kunnen optreden tegen weggebruikers die zich niet aan de maximumsnelheid houden, moeten wij wel aan de voorwaarden voldoen die aan de handhaving zijn gesteld. Een daarvan is de duidelijke aankondiging van de limiet die geldt op het wegdeel.”

Het afgelopen jaar is er op verschillende zones geëxperimenteerd met de maximale snelheid van 130 kilometer per uur. Vanaf zaterdag mag op bijna de helft van de Nederlandse snelwegen met deze nieuwe snelheid worden gereden, schrijft Novum.

Verkeersdeskundige Ben Immers en de ANWB lieten woensdag tegenover de NOS weten twijfels te hebben bij de effectiviteit van de verhoging van de maximumsnelheid:

    • Hans Klis