FED: werkloosheid VS zorgwekkend - geen concrete maatregelen aangekondigd

FED-voorzitter Bernanke. Archieffoto AFP / Brendan Simalowski

De Federal Reserve maakt zich grote zorgen over de de hoog oplopende werkloosheid in de Verenigde Staten, zo verklaart voorzitter Ben Bernanke vanmiddag in een speech tijdens de jaarlijkse vergadering van centrale bankiers.

Bernanke geeft aan dat de Amerikaanse centrale bank “meer hulp kan bieden” als de economie niet snel aantrekt, schrijft persbureau AP. Als de werkloosheid blijft stijgen zal dit “structurele schade aanrichten aan de Amerikaanse economie” waarvan de staat momenteel “verre van bevredigend” is.

Geen concrete nieuwe maatregelen

Specifieke stappen om dit te lijf te gaan noemde de voorzitter niet:

“FED sluit geen enkel nieuw beleid uit om de werkgelegenheid te verbeteren. Verdere acties brengen risico’s met zich mee, maar dat is niets dat FED niet kan dragen.”

Daarnaast onderstreepte Bernanke de effectiviteit van eerdere ingrepen van FED. Hij verwijst daarmee naar het opkoopprogramma ‘Operation Twist’, waarbij de bank langlopende staatsleningen opkoopt en ter compensatie obligaties verkoopt met een looptijd tot drie jaar. Het programma is bedoeld om de rente op langlopende staatsleningen omlaag te brengen, om zo de economie te stimuleren.

‘twee miljoen extra banen dankzij opkoopprogramma’

Volgens Bernanke tonen diverse studies aan dat deze maatregelen hun vruchten afwerpen, en tot dusver tenminste twee miljoen banen hebben gegenereerd.

De voorzitter waarschuwde daarbij wel dat het beleid van de centrale bank de financiële en fiscale risico’s die in het land spelen niet kan wegnemen. Uit de notulen van het FED-bestuur van afgelopen maand viel al af te leiden dat een meerderheid binnen de monetaire commissie neigt naar verdere stimuleringsmaatregelen, tenzij de economie op korte termijn aantrekt.

Beleggers hoopten vandaag op meer dergelijke concrete maatregelen van FED, en teleurstelling lijkt de beurs te domineren. De Dow Jones-index liep vanmiddag, na de voordracht van Bernanke, iets terug.

    • Annemarie Coevert