'Farmaceutische bedrijven pas betalen als medicijnen ook echt werken'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat farmaceutische bedrijven pas betaald moeten krijgen voor nieuwe medicijnen als blijkt dat deze ook echt werken. Het College van zorgverzekeringen (CvZ) maakte gisteren bekend dat het dit principe van ‘no cure, no pay’ wil toepassen op omalizumab, een geneesmiddel tegen ernstige astma.

Als Schippers het advies van CvZ opvolgt, en daar lijkt het op, is het voor het eerst dat de vergoeding van een behandeling afhangt van het resultaat. Met deze aanpak, die in overleg met patiënten, longartsen en geneesmiddelenfabrikant Novartis tot stand kwam, wil het CvZ voorkomen dat onnodige kosten worden gemaakt voor behandelingen die niet werken.

Het CvZ verwacht dat in het geval van omalizumab circa 1 tot 2 miljoen euro bespaard kan worden. Schippers zei gisteren tegen radiozender BNR dat deze aanpak wat haar betreft niet beperkt blijft tot dit ene medicijn.

De kritiek op de farmaceutische industrie groeit, omdat nieuwe medicijnen die op de markt komen vaak niet of nauwelijks werken, maar wel steeds duurder worden. Volgens critici besteedt de industrie teveel geld aan marketing en te weinig aan onderzoek, onder meer omdat nieuwe medicijnen doorgaans toch wel worden vergoed. NRC