Eigenaar IKEA opent ‘bank’ in Nederland

De eigenaren van het Zweedse meubelconcern IKEA openen dit weekend de Ikano Bank Nederland. Ikano, dat opereert vanuit alle IKEA-vestigingen in Nederland, gaat geen spaargeld ophalen, maar alleen kredieten verstrekken.

De Ikano Bank heeft geen Nederlandse bankvergunning en valt dus niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, zegt toezichthouder De Nederlandsche Bank. Ikano erkent dat, maar zegt een Europese licentie te hebben en onder Zweeds toezicht te vallen.

De Ikano Bank Nederland is vooral bedoeld om klanten de mogelijkheid te bieden bij IKEA spullen te kopen zonder dat zij daar op dat moment geld voor hebben. De bank is als kredietverlener al actief in negen andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Duitsland. In Zweden biedt Ikano ook spaarproducten en hypotheekleningen aan.

Op de website van de bank noemt het concern het „heel handig” dat er een financiële instelling gekoppeld wordt aan het meubelwarenhuis, voor „als je nu iets wilt en niet later.” Consumenten betalen een rente over de lening van 13 procent per jaar. Ikano gaat een eigen creditcard uitgeven, de ‘IKEA Family Betaalkaart’.

Volgens de eigen website is de bank in Nederland onderworpen aan de financiële toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank. Dat wordt betwist door een woordvoerder van DNB. „Ikano Bank Nederland beschikt niet over een Nederlandse bankvergunning. Ze mag dat niet op hun site suggereren.” Ikano zegde vanmorgen toe de gewraakte zin te zullen verwijderen. Door de Europese banklicentie (in dit geval uitgegeven in Zweden, waar Ikano geregistreerd is) mag Ikano zonder nationale vergunning een bijkantoor in Nederland openen. Mocht Ikano hier spaargeld gaan aantrekken, dan staat bij faillissement Zweden garant voor deposito’s tot 100.000 euro.

Ikano Bank is onderdeel van de Ikano Group. Dit bedrijf, net als IKEA in handen van de 86-jarige Zweedse oprichter Ingvar Kamprad en zijn familie, biedt financiële diensten aan (vastgoedfinanciering, verzekeringen). De omvang van dat concern is onbekend. IKEA heeft een jaaromzet van ruim 23 miljard euro. Er werken wereldwijd 145.000 mensen. Bij Ikano Bank Nederland werken vooralsnog tien mensen. Ze wordt geleid door de Zweedse Åsa Färm.

    • Philip de Witt Wijnen