De zomer kwam pas laat, de herfst is keurig op tijd

Regen in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

Twee weken geleden zuchtten we nog onder ongekende hitte, nu worden tenten uit de grond geblazen, automobilisten gewaarschuwd en komt de #regen met bakken uit de lucht. Dag zomer, hallo herfst?

Twitter avatar DonaldDuckNL Donald Duck De zomer was laat dit jaar, héél laat, maar de herfst is gelukkig keurig op tijd! #natteverendieophalf11hangen

Vooral het westen van het land werd vanochtend wakker met getik op de ramen en deed er goed aan op weg naar het werk een paraplu mee te nemen. Volgens persbureau Novum ‘regende’ het ook meldingen van stormschade: onder meer in Den Haag en Schipluiden zorgden de harde wind en het vallende water voor overlast.

Volgens Weeronline.nl is er in het noordwesten plaatselijk meer dan honderd millimeter gevallen in iets meer dan 24 uur tijd. Texel en Friesland zijn koplopers met 75 tot honderd millimeter sinds gisterochtend. Zoveel neerslag valt normaal niet eens in de hele maand augustus.

Tenten huldiging Kuipers uit de grond geblazen

Ook de als nationale held ontvangen André Kuipers ontkomt niet aan het nadeel van onder de wolken verblijven: een deel van de tenten die gisteren voor ‘zijn’ evenement gebruikt zijn, waaide vandaag uit de grond en over de boulevard. De grote tent zou nog wel staan. Er raakte gelukkig niemand bij gewond.

De ANWB waarschuwt automobilisten die langs de westkust rijden: handen aan het stuur houden en alert zijn op windvlagen (die met windkracht acht kunnen toeslaan).

Maar het wordt iets beter na vandaag

Vanaf nu dus met een dikke trui en een kop thee bij de verwarming gaan zitten wachten tot Sinterklaas aankomt? Nou, laten we het niet overdrijven. Vooral vandaag lijkt het weer een voorschot te nemen om de herfst. De komende dagen zijn volgens Weeronline droog en wisselend bewolkt. We blijven nog even rond de twintig graden zitten en zoveel neerslag als vandaag hoeven we de komende week niet te verwachten.

    • Peter Zantingh